Op skivakantie in de Serra da Estrela

Goed, het ligt misschien niet meteen voor de hand, maar het kan wel: op skivakantie in Portugal. En als u dit weekend zou gaan, zou u merken dat u niet de enige bent. Er worden dit carnavalsweekend rond de 200 duizend mensen verwacht in de Portugese Serra da Estrela, het hoogste gebergte van het land. Dit is financieel gezien uiteraard aantrekkelijk voor de lokale bevolking. Toch zijn er ook nadelen verbonden aan de toestroom van toeristen.

In het natuurpark Serra da Estrela hebben ze te maken met een moeilijk evenwicht: enerzijds wil men profiteren van de opbrengsten van het toerisme, anderzijds wil men de natuur behouden en beschermen. De problemen beginngen al met de toegangswegen, of eigenlijk toegangsweg, want er is er slechts één, de Estrada Nacional 338. Politieagenten uit een speciaal ´berg´team moeten al het verkeer dat zich traag in dezelfde richting beweegt in goede banen leiden.

Vorige week zaterdag was de politie al genoodzaakt de toegang tot de Serra te beperken, door de overvloedige toestroom van automobilisten. Dit weekend worden er nóg meer mensen verwachten door het extra lange weekend vanwege Carnaval. Sommige mensen rijden honderden kilometers om van de sneeuw te genieten en worden vervolgens niet tot de bergtop toegelaten.

Maar wel naar boven mogen betekent niet het einde van het probleem, want daar wacht nog de strijd om een parkeerplaats. Er zijn niet veel officiele parkeerplaatsen en aangezien de Portugezen uiteraard massaal met de auto gaan zal de berm volgeparkeerd worden, waarmee de doorstroom van het verkeer nog meer beperkt wordt.

En wat te denken van de drukte op de piste: de piste kent slechts een maximale capaciteit van vier tot vijfduizend skiers en snowboarders. Nu zal het gros van de 200.000 bezoekers zich niet wagen aan de lange latten. De meesten zullen zich vermaken buiten de piste, met een slee, of voor hen die het goedkoper willen doen, met een plastic zak. Deze mensen hoeven niet persé door te rijden tot de top, want dit jaar ligt er door de vele sneeuwval al voldoende sneeuw op 1200 m hoogte.

De inwoners van de Serra da Estrela hebben veel kritiek op de infrastructuur in het gebied. De drukte tijdens dit soort weekend is slechts één probleem. Door de hoogte en de vele bochten is de begaanbaarheid sterk afhankelijk van het weer. Als het bijvoorbeeld sneeuwt wordt de weg afgesloten, waardoor niemand meer de skipiste kan bereiken.

Lokale politici, natuurbeschermers en de enige commerciele exploitant van de Serra, Turistrela, zoeken naar oplossingen om tot een betere balans te komen tussen toerisme en natuurbehoud. Zo wordt er gesproken over alternatieve manieren om de bezoekers op de bergtop te krijgen, bijvoorbeeld door het gebruik van een kabelbaan. Daarnaast zijn er plannen om meer aandacht te geven aan de wandelmogelijkheden, zodat de bezoekers enerzijds de Serra meer zullen waarderen en anderzijds hun auto niet mee zullen nemen naar de top. Deze laatste optie lijkt mij echter niet al bij voorbaat kansloos, want het is zo goed als onmogelijk de Portugees een stukje te laten lopen.

Het is natuurlijk goed om te zien dat de sterke vooruitgang in de ontwikkeling van de Serra da Estrela het aantal bezoekers heeft doen stijgen. Er is inmiddels een grote varieteit aan activiteiten, het hele jaar door, zoals bergbeklimmen, kanovaren en fotosafari´s. Maar al deze bezoekers zijn tegelijkertijd een belasting voor het gebied. Daarom is het belangrijk dat alle betrokkenen zich verenigen om tot een juiste balans te komen.

Lees ook:Die andere Portugese hond
Lees ook:Discussie over sneeuwschuivers
Lees ook:Luisteren naar Portugese geluiden
Lees ook:Meer dan een miljoen euro aan kerstverlichting
Lees ook:Europese motorrijders verenigen zich in Faro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.