Identiteitsverwisseling: familie begraaft onbekende vrouw

Op 7 april voelde Maria de Jesus uit de plaats Palhais (Sertã) zich niet goed en werd naar het ziekenhuis in Abrantes gebracht. Op dezelfde dag kwam er ook een Maria de Jesus uit Bemposta in hetzelfde ziekenhuis. Ze hadden dezelfde leeftijd en hetzelfde postuur. Later die dag wordt de dochter van Maria de Jesus uit Palhais gebeld dat haar moeder helaas is overleden. Het lichaam wordt aangekleed door een schoonzoon en de begrafenisondernemer, die niet merken dat dit niet Maria de Jesus uit Palhais is, maar Maria de Jesus uit Bemposta. Dochter Laurinda Marçal ziet het wel. “Dit is mijn moeder niet”, vertelt ze de begrafenisondernemer, maar die geeft aan dat het lichaam vervormd kan zijn door het overlijden. Laurinda zoekt naar de twee plekjes die haar moeder op haar hand heeft, maar vindt er slechts één. Ze wijdt het aan het feit dat de hand zeer opgezet is. De tweede plek is vast verdwenen. Ze ziet ook dat haar moeder zwachtels om haar benen heeft, maar dat komt vast door thromboflebitis die ze volgens het ziekenhuis gehad had. Voor de zekerheid controleert ze de overlijdensverklaring en constateert dat alles klopt. Dus wordt de begrafenis georganiseerd en twee dagen later uitgevoerd. Familieleden van alle hoeken van het land komen naar Palhais om de begrafenis bij te wonen.

Dat niet Maria de Jesus uit Palhais, maar Maria de Jesus uit Bemposta degene was die begraven werd, kwam pas aan het licht toen familieleden van laatstgenoemde bij haar op bezoek gingen en een andere vrouw aantroffen. Daarna ontstond vanzelfsprekend een enorme commotie, die er uiteindelijk toe leidde dat het Openbaar Ministerie opdracht gaf tot het opgraven van de kist in Palhais. Het graf in Palhais blijft voorlopig leeg en de overleden Maria de Jesus is inmiddels herbegraven in Bemposta.

Hoewel de familie zelf niet duidelijk de identiteitsverwisseling had opgemerkt neemt het Hospital de Abrantes de verantwoordelijkheid voor de zaak. Een intern onderzoek moet uitwijzen waar het misging. En uiteraard werden een hoop excuses gemaakt aan de betrokken families.

Bron: Jornal Reconquista

Lees ook:Meisje geboren in berm langs snelweg
Lees ook:Weer meisje verdwenen in de Algarve
Lees ook:Eerste sterfgeval Mexicaanse griep in Portugal
Lees ook:Mogelijk slachtoffer Mexicaanse griep weigert behandeling
Lees ook:Portugese “Sinatra” overleden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.