Zaak Joana Cipriano nog altijd niet opgelost

Leonor Cipriano

Gisteren vond in Faro de zoveelste hoorzitting plaats in de zaak Joana Cipriano. Het gaat om een vermissing van een achtjarig meisje, die vaak in verband gebracht wordt met de zaak van Madelaine McCann vanwege de locatie van de vermissing, de beschuldigingen die de politie uitte tegen de moeder en de aanwezigheid van dezelfde politiecommissaris. Maar daar waar naar Madelaine McCann nog altijd wordt gezocht, maakt men zich in de zaak rond Joana niet meer druk om het meisje, maar om allerlei andere zaken.

Op 12 september 2004 werd het 8-jarige meisje Joana Cipriano vermist in het plaatsje Figueira, in de buurt van Portimão in de Algarve. Hoewel er nooit een lichaam werd gevonden wees onderzoek uit dat ze vermoord zou zijn. De moeder, Leonor Cipriano, en de oom, João Cipriano, werden verdacht van en veroordeeld voor de moord. Ze zouden haar om het leven hebben gebracht, omdat het meisje ze betrapte op incestueuze sex.

De moeder bekende haar dochter vermoord te hebben. De oom bekende het meisje geslagen te hebben en toen ze dood was haar in stukken gesneden te hebben. Die stopte hij in een koelbox, die hij in een oude auto zette die naar de sloop in Spanje gebracht zou worden. In de rechtszaak werd de oom gevraagd of hij het meisje seksueel had misbruikt. Zijn antwoord was: “Ik heb haar geen pijn gedaan, alleen vermoord”.

Met de bekentenissen zou de kous af zijn, ware het niet dat de moeder haar bekentenis later introk. Het team van de PJ (Polícia Judiciária) zou haar hebben mishandeld om tot een bekentenis te komen. Tijdens de 48-uur durende ondervraging zou ze zijn geschopt en geslagen. Er werd een plastic zak over haar hoofd getrokken en ze werd met een dik telefoonboek op haar hoofd geslagen, terwijl ze moest knielen op het glas van kapotte asbakken, aldus Leonor.

Een probleem is dat Leonor de schuldige agenten niet weet te identificeren. Op basis van de door haar geschatte leeftijd zijn drie agenten uit het team van tien in staat van beschuldiging gesteld. Een andere verdachte wordt beschuldigd van vervalsing van documenten en het afleggen van een vals getuigenis. De vijfde aangeklaagde is Gonçalo Amaral, bekend als de hoofdinspecteur in de zaak van Maddie McCann. Hij wordt er van beschuldigd de misdrijven niet gemeld te hebben. Eén van de agenten die terecht staat is Paulo Cristóvão, de schrijver van het boek A Estrela de Joana (de ster van Joana), dat hij als eerbetoon aan het meisje schreef over de zaak.

In oktober van het afgelopen jaar begon de rechtszaak tegen de vijf agenten. Deze ontkenden de beschuldigingen en verklaarden dat Leonor van de trap was gevallen. Maar deze theorie werd verworpen door een medisch specialist die de verwondingen van Leonor onderzocht. Dit onderzoek wees echter ook uit dat de verwondingen niet allen in hetzelfde tijdsbestek waren opgelopen. Het vervolg van de rechtszaak dient meer licht te werpen op wat er gebeurd is.

Intussen heeft moeder Leonor haar verhaal over de vermissing van haar dochter ook alweer aangepast. Het zou de oom zijn geweest die de moord in zijn eentje op zijn geweten heeft. Hij had moeder Leonor ervan overtuigd dat ze geen financiële middelen had om drie kinderen op te voeden en dat het beter was er één te verkopen. Joana werd hiervoor uitgekozen en João Cipriano bracht haar weg. Maar toen hij thuiskwam had hij noch geld, noch het meisje, maar wel bloed aan zijn kleren. Hij verklaarde dat het kinderloze stel geen geld had en dat Joana ontdekt had wat de bedoeling was. Om haar te laten zwijgen sloeg hij haar dood en begroef haar in de heuvels van Figueira.

Moeder Leonor werd in november van 2005 veroordeeld voor de moord op haar dochter en kreeg hiervoor een straf van 20 jaar en 4 maanden. In 2006 werd de straf teruggebracht tot 16 jaar. Haar nieuwe versie van de gebeurtenissen heeft hier niets in gewijzigd. Haar broer João is ook veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf.

De rechtszaak tegen de agenten zal op 22 mei worden voortgezet. Volgens de aanklager van het Openbaar Ministerie druist het gedrag van de agenten in tegen de rechten van de mens en hij vroeg gisteren de rechtbank om een exemplarische veroordeling. Als je op het internet de reacties van de lezers van dit nieuws ziet, zit het gros van de Portugese bevolking helemaal niet te wachten op een dergelijke veroordeling. De meeste mensen schrijven dat de moeder nog veel erger verdiende dan een paar blauwe plekken en dat het een schande is dat het huidige rechtssysteem criminelen verdedigt. Wordt vervolgd…

Bron: Publico

Lees ook:Rechtbank van Faro doet uitspraak in zaak Joana Cipriano
Lees ook:Ouders Maddy McCann klagen inspecteur van politie aan
Lees ook:Amnesty doet verslag van onrecht in Portugal
Lees ook:Moeder en dochter lichten meer dan 100 gemeentes op
Lees ook:Weer meisje verdwenen in de Algarve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.