Bisschoppen tegen uitdelen condooms op scholen

De PS (Partido Socialista) en de PCP (Partido Comunista Português) hebben kenbaar gemaakt gratis condooms te willen uitdelen op scholen, in het kader van de Educação Sexual (seksueel onderwijs). Ze willen de condooms uitdelen aan leerlingen op de middelbare school en ook moeten er informatiepunten komen waar kinderen vragen kunnen stellen over seksualiteit en gezondheid. Een woordvoerder van de Katholieke Kerk in Portugal beklaagde zich over het plan. Dit heeft niets met onderwijs te maken en de seksuele voorlichting is een zaak van de ouders, aldus D. Jorge Ortiga.

Naast de bisschoppen zijn ook sommige leraren tegen het plan. Ze vinden het een zaak van de medische wereld om kinderen te informeren over de medische gevaren van onveilige geslachtsgemeenschap. Andere docenten zien er geen probleem in. “Alles wat gedaan kan worden om kinderen veilig sex te laten hebben is meegenomen”, aldus een lerares. De Nationale Confederatie van Ouders hebben zich ook tegen het plan uitgesproken. Zij vinden dat hiermee de positie van de ouders in de problematiek wordt ondermijnd. Zij kunnen niet meer zelf bepalen hoe zij hun kind willen voorlichten, als de school ze de toegang verschaft tot condooms.

Met zoveel tegenstand is het de vraag of het plan ooit gerealiseerd gaat worden. Toch is het dringend nodig de voorlichting te verbeteren zegt Duarte Vilar van de Associação para o Planeamento Familiar (organisatie voor gezinsplanning). Via degenen die seksuele voorlichting geven op scholen is duidelijk geworden dat de kennis van de Portugese kinderen rond dit thema bijzonder zwak is. Zwangerschappen bij tienermoeders komen dan ook met regelmaat voor.

Seks is in Portugal natuurlijk altijd een gevoelig thema geweest. Er wordt nooit veel over gesproken en de Kerk speelt een duidelijke rol in het thema. Wat ik dan weer verbazend vind is hoe in de meest populaire tienersoap Morangos Com Açucar er volop seks plaatsvindt. De soap gaat over een middelbare school en met regelmaat worden morele thema´s aangesneden. Maar als het op seks aankomt wordt er wel aangegeven dat je het niet met zo maar iemand doet, maar dat het zeker wel normaal is óm te doen zo rond je zestiende. Naar mijn idee staat dit in scherp contrast met de zogenaamde seksuele behoudendheid die velen nog altijd verwachten in het land.

Bron: Expresso

Lees ook:Vierhonderd kinderen met Mexicaanse griep in dorp met vijf scholen
Lees ook:Portugal sluit twee scholen wegens griep
Lees ook:Sesismbra op zoek naar toeristen
Lees ook:Seks zonder condoom beter voor mentale gesteldheid
Lees ook:Hostie niet meer op tong om verspreiding griep te voorkomen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.