Portugal staat open voor Guantánamo gevangenen

Foto: Open Democracy (Flickr)

Gisteren maakte het Ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat Portugal klaar is voor onderhandelingen met de VS over de opvang van ex-Guantánamo gevangenen. Er werd gesproken met een Amerikaanse afvaardiging waar onder andere Daniel Fried deel van uitmaakte. Hij is de functionaris van het Witte Huis die is belast met de sluiting van de omstreden gevangenis.

De gevangen hebben opvang nodig, omdat ze niet terecht kunnen in hun land van afkomst. Amerika heeft aangegeven van zo´n 60 gevangen af te willen, maar zo ver is Europa nog niet. De Europese Unie heeft afgelopen maandag wel het proces van de opvang in gang gezet, maar er worden maar mondjesmaat toezeggingen gedaan. Ook in het geval van Portugal zou het gaan om slechts een klein aantal ex-gedetineerden.

Obama´s beslissing om de Guantánamo gevangenis binnen een jaar te sluiten werd in eerste instantie internationaal met gejuich ontvangen. Toen bleek dat de Amerikaanse bevolking een stuk minder enthousiast was over de vrijlating van gevangenen op Amerikaanse bodem werd Europa verzocht bij te springen. En dat plan werd niet zo enthousiast begroet. Inmiddels hebben Spanje, Italië, Hongarije en Portugal aangegeven bereid te zijn tot opvang van enkele ex-gedetineerden. Albanië, Frankrijk, Zweden en Groot-Brittannië accepteerden al eerder gevangenen uit andere landen. Duitsland wil eerst goede argumenten van de VS waarom zij zelf de gevangenen niet houden.

Lees ook:Twee Syriërs uit Guantánamo naar Portugal
Lees ook:Amerikaanse spionagebeelden uitkomst in zoektocht Madeleine McCann?
Lees ook:Portugezen onder meest depressieven van Europa
Lees ook:Shakira op de bres voor Zuid-Amerikaanse kinderen
Lees ook:Tienermoeder in hongerstaking om kind te behouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.