Voortvluchtige leeft 16 jaar in een grot

De 54-jarige Fernando Domingues Cruz werd in 1991 veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf voor het vermoorden van een vrouw. Hij ontsnapte na 2,5 jaar uit de gevangenis in Braga, maar werd afgelopen woensdag opnieuw gearresteerd. Op zich al bijzonder genoeg dat hij zo lang voortvluchtig was, maar het verhaal is vooral opmerkelijk door het feit dat hij de zestien tussenliggende jaren doorbracht in de grotten van Anissó (Vieira do Minho).

Fernando Cruz was vroeger schaapherder. Hij kreeg ruzie met een buurvrouw om een stel geiten. De vrouw sloeg hem twee keer met een stok, waarop de man de buurvrouw een duw gaf. Ze viel achterover, met haar hoofd op een steen, en overleed. Cruz werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, waarbij hij in de weekenden naar huis mocht. Tijdens één van deze weekenden verdween hij spoorloos. Hij verschool zich in de bergen rond zijn geboortedorp samen met zijn hond. Hij maakte op verschillende lokaties een slaapplek van bladeren en gras. Hij voedde zichzelf met fruit en met het eten dat familieleden en andere dorpelingen voor hem neerzetten in het bos. Heel Anissó wist dat hij zich schuil hield in de bergen.

De politie van Braga stuurde 12 man de bergen in om Fernando op te pakken in operatie “Cromagnon”. Nu hij weer gearresteerd is zal hij de overige 8,5 jaar nog moeten uitzitten. Voordat hij werd weggevoerd regelde hij nog een goed onderkomen voor zijn hond, door de autoriteiten te vragen de hond naar een vriend in een naburig dorp te brengen. Dorpsbewoners hebben inmiddels aangegeven dat ze geld bij elkaar zullen leggen om een goede advocaat te regelen voor Fernando Cruz, om hem weer uit de gevangenis te krijgen.

Lees ook:Vrouw voor 37ste keer gepakt voor rijden zonder rijbewijs
Lees ook:Man van 88 moet 14 jaar cel in
Lees ook:Britse voetbalsupporter moet Portugese cel in
Lees ook:Tien brandstichters in voorarrest
Lees ook:Stichter van bosbrand opnieuw in de fout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.