Voorlopig nog geen homohuwelijk in Portugal

(foto: DawnOne, Flickr)

Op 1 februari 2006 probeerden de Portugese Teresa en Helena met elkaar in het huwelijk te treden, maar dit werd hen volgens de wet niet toegestaan. De zaak werd tot het Constitutioneel Hof gebracht en die bepaalde vandaag dat er inderdaad geen toestemming is voor een huwelijk tussen beide vrouwen. Er was echter toch sprake van optimisme bij de advocaat van de vrouwen en de ILGA (beweging van homoseksuelen in Portugal), want twee van de vijf juryleden stemden voor het standpunt van het lesbische koppel. Dit duidt volgens de betrokkenen op een verschuiving van de opinie in Portugal.

Artikel 1577 van het Portugees burgerlijk wetboek zegt dat een huwelijk alleen mogelijk is tussen personen van verschillend geslacht. Teresa en Helena achtten dit artikel ongrondwettelijk, omdat Artikel 13 van de grondwet stelt dat discriminatie op basis van sexuele geaardheid verboden is. Het hof antwoordde echter dat de grondwet de mogelijkheid van een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht misschien niet uitsluit, maar er ook niet toe verplicht. Om deze reden werd het verzoek verworpen. Terese en Helena, die samenwonen met twee kinderen uit vorige relaties, hebben aangegeven het er niet bij te laten zitten. Ze overwegen naar het Europees Hof voor de Mensenrechten te stappen.

Het homohuwelijk is momenteel alleen toegestaan in Nederland, België, Spanje, Canada en Massachusetts (VS).

Lees ook:Eerste homohuwelijk gesloten in Portugal
Lees ook:Helft van huwelijken eindigt in scheiding
Lees ook:“Geen referendum over homohuwelijk”
Lees ook:Portugese leger verwelkomt eerste homo huwelijk
Lees ook:Crisis brengt steeds meer vrouwen in prostitutie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.