Hoe begraven de Portugezen?

“Ik heb een beetje een rare vraag”, zei een Nederlandse toeriste eens tegen me. Nu krijg je wel vaker rare vragen als je in het toerisme werkt, maar ik was benieuwd waar ze naar toe wilde. Ze vroeg me of ik wist waar de begraafplaats was, want zij en haar man gingen tijdens hun vakantie altijd kijken hoe een begraafplaats in een ander land er uitziet. En Portugal hadden ze nog niet gehad. In eerste instantie een rare vraag misschien, want heb je niks beters te doen tijdens je vakantie? Maar in tweede instantie is het helemaal niet zo raar. Toeristen bekijken allerlei culturele aspecten van een land, dus waarom niet een begraafplaats? Ik ben zelf een kijkje gaan nemen en ontdekte dat de Portugese begraafplaatsen een stuk mooier en vooral vrolijker zijn dan de onze.

Op Portugese begraafplaatsen vind je de traditionele steen, zoals je die bij ons ook altijd ziet. Maar daarnaast heb je ook een soort gat in de muur waarin de kist wordt geschoven of complete huisjes. Het moge duidelijk zijn dat de huisjes alleen voor de rijken zijn. Als je minder geld hebt moet je genoegen nemen met een gat in de muur of een gat in de grond. De gaten in de muur worden afgesloten met een raampje, dus soms zie je de kist zelf nog staan. Vaak is er voor de kist een foto geplaatst en bloemen. Soms ziet het er heel vrolijk uit, zoals op de foto.

Opvallend is dat de huisjes over het algemeen minder rijk gedecoreerd zijn. Een kruis en maria beeld zie je wel veel, maar verder zijn ze van de buitenkant vrij sober. De meeste zijn gesloten van de buitenkant, dus misschien dat de herinneringen alleen binnen te zien zijn door de familie. Vaak liggen er meerdere familieleden in één huisje begraven. De graven in de grond, zoals wij ze kennen, worden vooral versierd met bloemen en soms wordt er een hekje omheen geplaatst in plaats van een steen gelegd, zoals je ziet op de foto hiernaast.

Deze foto´s zijn gemaakt op de begraafplaats van Cacela Velha (Algarve). Als je in Lissabon bent en een kijkje wilt nemen kun je bijvoorbeeld terecht in de cemiterio alto são joão en de cemiterio dos prazeres in Lissabon.

Lees ook:Meer mooie Portugal foto´s
Lees ook:Historische dorpen: Soajo
Lees ook:De espigueiros van de Minho
Lees ook:Prachtige slaapplaats voor rustzoekers en wandelaars
Lees ook:Rondje Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.