De Portugese kerst

De kerst in Portugal wordt niet heel anders gevierd dan bij ons. Wellicht heeft het nog net iets meer een religieus tintje (met de nadruk op tintje) en bij gebrek aan Sinterklaas zijn vooral ook de cadeaus heel belangrijk. Eten is altijd al van groot belang voor de Portugezen, dus ook zeker als het kerst is. Hier een overzichtje van de Portugese kerst:

Kerst heet in het Portugees Natal. De Portugese kerst bestaat uit kerstavond en eerste kerstdag,  een tweede kerstdag kennen ze niet. De belangrijkste rituelen vinden plaats op kerstavond. De familie komt bijeen (het liefst compleet met ooms en tantes) en nuttigt het Ceia de Natal, oftewel het kerstdiner. Dit wordt ook wel de Consoada de Natal genoemd. De verschillende regio´s van het land hebben hun eigen traditionele gerechten, maar als er één algemeen kerstmenu genoemd moet worden is dat bacalhau da consoada, rabanada en bolo rei. Bepaald geen menu met culinaire hoogstandjes overigens. De kabeljauw wordt gekookt en opgediend met kool en een jus van olijfolie. Rabanadas zijn eigenlijk hetzelfde als wentelteefjes. Het nagerecht, de bolo rei, is misschien iets exclusiever. Deze “taart” van deeg heeft een vulling met rozijnen, verschillende noten en veel gekonfijte vruchtjes.

Na het diner vindt om exact middernacht de Missa do Galo plaats, oftewel de mis van de haan. Het is niet helemaal duidelijk waarom de kernstnachtmis deze naam kreeg. Het zou kunnen zijn omdat om middernacht een haan in Bethlehem de komst van de Messias aankondigde met zijn gekraai. Een andere idee is dat de kerstnachtmis zó lang duurde dat bij het terugkeren naar huis de hanen alweer kraaiden. Hoe dan ook, bij de Missa do Galo zijn dan eindelijk alle adventskaarsen aangestoken en Menino Jesus (het kindeke Jezus) wordt verwelkomd. Bij terugkeer in huis kan deze Menino Jesus dan ook bijgeplaatst worden in de presépio, oftewel de kerststal. Ook dit is iets wat onmisbaar is bij de traditionele Portugese kerstviering.

De volgende dag, 25 december, is het allereerst tijd voor de cadeautjes. Deze worden consoadas genoemd. Het oorspronkelijke idee is dat de cadeautjes van het kindeke Jezus komen, maar inmiddels hebben de meeste Portugezen het gewoon over Pai Natal, oftewel de kerstman. En ook zie je in de meeste Portugese huizen gewoon een Árvore de Natal (kerstboom). Verder wordt er natuurlijk weer veel gegeten. Op sommige plaatsen wordt de roupa velha lunch opgediend, wat zoveel betekent als de “oude kleding”-lunch. Hier worden de restanten van het kerstdiner van de vorige avond opgediend. Het diner van de vijfentwintigste bestaat over het algemeen uit verschillende vleesgerechten, afhankelijk van de regio en de persoonlijke smaak.

Lees ook:Portugese bacalhau
Lees ook:Beelden van Torre de Moncorvo
Lees ook:Portugal maakt zich op voor jaarlijkse druivenpluk
Lees ook:Algarve picknickt op Dag van de Arbeid
Lees ook:De beste Portugese kaas

Eén reactie op “De Portugese kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.