Seksueel misbruik in Katholieke Kerk: tien Portugese paters beschuldigd

Na alle onrust over seksueel misbruik in de Katholieke Kerk in andere Europese landen blijkt ook Portugal hiervan niet verstoken te blijven. Uit onderzoek van een inspecteur van de Polícia Judiciária blijkt dat tussen 2003 en 2007 tien Portugese paters door het Openbaar Ministerie werden aangeklaagd voor seksueel misbruik van kinderen. Zes van deze tien gevallen vonden plaats in 2007. 

De krant I bracht deze informatie vandaag naar buiten en trachtte meer te weten te komen. Echter noch het Openbaar Ministerie, noch de Bisschoppelijke Conferentie was bereid een reactie te geven. Een woordvoerder van het Vaticaan zei alleen dat het een zaak was voor de Portugese Bisschoppelijke Conferentie. De enige die de krant te woord stond was de bisschop van het Portugese leger. D. Januário Torgal Ferreira. Hij verklaarde dat seksueel misbruik binnen de Portugese Katholieke Kerk tot op heden een onbekend fenomeen is en daarom nooit punt van discussie is geweest. “Eén van de grootste vijanden van de paters is de eenzaamheid. Hen die deze vijand kunnen verslaan zijn helden,” aldus de bisschop. Hij wil hier echter het seksueel misbruik niet mee goedpraten.

De inspecteur deed onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen en telde in de genoemde periode in totaal 5.128 gevallen. In verreweg de meeste gevallen was de dader een ouder (720) of een bekende van het kind (584).

Lees ook:Casa Pia: de dag na de uitspraak
Lees ook:Portugees ministerie wil schorsing Nederlandse oogarts
Lees ook:Vergeet ook je condooms niet
Lees ook:Zaak Joana Cipriano nog altijd niet opgelost
Lees ook:Burgemeester krijgt 7 jaar voor fraude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.