Geiten gaan strijd aan met bosbranden

De geit eet alles wat los en vast zit, dat weet iedereen. Er is dan ook geen beter wapen in de strijd tegen de eindeloze bosbranden te bedenken dan een verse kudde geiten. In een samenwerking tussen Portugal en Spanje worden honderdvijftigduizend geiten ingezet in het noordelijk grensgebied om de bossen te ontdoen van al het bosafval dat de branden aanwakkert.

De voordelen van het zogenaamde “Self Prevention” project zijn groot. Naast de natuurlijke schoonmaak van de bossen worden ook rond de vijfhonderd arbeidsplaatsen gecreëerd, variërend van de voor de hand liggende herder tot de slager in het slachthuis en de verkoopster in de kaaswinkels. Er is een omvangrijk commercieel plan opgesteld, waar ook geiten-toerisme onderdeel van uit zal maken. Ik ben razend benieuwd hoe dit laatste er uit zal komen te zien. Portugal zou Portugal niet zijn als niet ook energie een rol zou spelen, dus het plan is om een biomassacentrale energie te laten produceren door de verbranding van organisch materiaal.

Het project kost aanvankelijk vijftig miljoen euro, maar met de opbrengst van vlees en melk verwacht men jaarlijks dertig miljoen om te zetten. De Portugese overheid zal bijdragen in vijftig procent van de kosten. De geiten zullen een gebied van negenduizend vierkante kilometer tot hun beschikking krijgen.

Lees ook:Portugal lanceert nieuw energieproject
Lees ook:Expo 2010 Shanghai: economische kansen
Lees ook:Portugal over enkele jaren zelfvoorzienend in energie
Lees ook:Portugal promoot elektrische auto
Lees ook:Metro bestaat vijftig jaar

4 reacties op “Geiten gaan strijd aan met bosbranden

 1. ViaVakantie.nl

  Ik kan me toch niet voorstellen dat een paar van die geiten zoveel eten dat het werkelijk een verschil gaat maken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Wil

  Honderdvijftig duizend geiten in een gebied van 9000 m2? Dus nog niet eens 1 hectare?
  Dat wordt dringen dan!

  1 hectare is nl. 10.000 m2…..
  Denk dat hier een reken- of typefout is gemaakt ;-) )

    /   Beantwoorden  / 
  1. willekekoerhuis

   Good point, laten we er maar vierkante kilometers van maken…

     /   Beantwoorden  / 
 3. sabina

  heey ik heb een vraag worden geiten/bokken in portugal geslacht als ze daar heen gaan of komen die op de bergen los te lopen want onze geiten en bokken gaan elk jaar naar portugal(lissabon) alleen de 1 zegt dat ze naar de slacht gaan en de ander zegt dat ze in de bergen komen te lopen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.