Casa Pia: de dag na de uitspraak

Geïnteresseerden hebben het ongetwijfeld al lang ergens gelezen: zes van de zeven verdachten zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van vijf tot achttien jaar. Geen van de zes verdachten is direct in hechtenis genomen, omdat de advocaten aangaven in hoger beroep te gaan.

Volgens de Portugese wet wordt de opgelegde gevangenisstraf uitgesteld totdat ook de uitspraak in het hoger beroep is gedaan. Aangezien de rechtszaak al vijf jaar en tien maanden gaande is, bestaat bij sommigen de angst dat de zaak zal verjaren, voordat de veroordeelden aan hun straf zijn toegekomen. Sommige delicten zijn begaan in de jaren negentig, waardoor ze al vanaf 2016 verjaard zullen zijn.

De zes veroordeelden, waarvan alleen Carlos Silvino schuld bekende, reageren allen op hun eigen manier. Advocaat Hugo Marçal heeft aangegeven dat op 9 september zijn boek “Sabão Azul e Branco” wordt gepubliceerd waarin hij het proces beschrijft wat hij “de grootste judiciële fraude aller tijden” noemt. Hij werd gisteren veroordeeld tot zes jaar en twee maanden, voor het aanzetten tot prostitutie teneinde daar financieel beter van te worden.

Televisiepresentator Carlos Cruz, veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik van minderjarigen in een huis in Lissabon en een huis in Elvas, noemt zijn veroordeling een monstrueuze juridische fout. Hij zei te zijn veroordeeld voor misdaden die hij nooit heeft begaan, op plekken waar hij nooit is geweest, met personen die hij nog nooit heeft gezien. Hij plaatste een serie video’s van het proces op zijn website, waarmee hij wil aantonen dat er zeer veel tegenstrijdigheden zijn in het proces, zoals in de verklaringen van de slachtoffers. Ook opent hij de aanval op de media, die hij beschuldigd van het zeer selectief vertonen van beelden.

De arts Ferreira Diniz, eveneens tot zeven jaar veroordeeld voor twee gevallen van seksueel misbruik van minderjarigen, zag zijn problemen toenemen toen de Orde van Medische Specialisten na de veroordeling aangaf het disciplinair onderzoek naar hem te zullen heropenen. Dit zou in het ergste geval kunnen betekenen dat hij zijn vak niet langer zal mogen uitoefenen. Ferreira Diniz claimt te zijn aangeklaagd voor één ding, maar te zijn veroordeeld voor een ander, waardoor hij nooit de kans tot verdediging heeft gekregen. Hij zei tijdens een persconferentie te zullen doorgaan tot de laatste snik om zijn veroordeling te bestrijden.

Carlos Silvino, of ook wel Bibi, had het grootste deel van zijn misdaden al bekend, maar zal ook in hoger beroep gaan. Zijn advocaat verklaarde de straf van achttien jaar te zwaar te vinden. De rechtbank achtte 167 van de zeshonderd aanklachten tegen hem bewezen, het merendeel waarvan seksueel misbruik van minderjarigen.

Lees ook:Britse voetbalsupporter moet Portugese cel in
Lees ook:Seksueel misbruik in Katholieke Kerk: tien Portugese paters beschuldigd
Lees ook:De ontknoping van het Casa Pia schandaal
Lees ook:Zaak Joana Cipriano nog altijd niet opgelost
Lees ook:Rechtbank van Faro doet uitspraak in zaak Joana Cipriano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.