Minder geld voor blussen Portugese bosbranden

Het is warm en droog in Portugal dit jaar, dus dat betekent bosbranden. Het laagst aantal branden per dag was deze maand vierendertig, tegenover een hoogtepunt van 266 branden op 24 juli. Honderden – of de laatste dagen zelfs duizenden – brandweermannen bestrijden dagelijks de vlammen in de Portugese bossen. Honderden brandweerwagens en tientallen blushelikopters doen dag in dag uit hun werk. Wie zal dat betalen? De Portugese regering, maar die moet bezuinigen.

Volgens de staatsbegroting zou er honderddertig miljoen euro beschikbaar zijn voor het bestrijden van de bosbranden, maar dit blijkt inmiddels te zijn teruggebracht naar 74 miljoen. De Minister van Binnenlandse Zaken, Miguel Macedo, bevestigde deze bezuiniging gisteren in het parlement, nadat vanuit de PCP om opheldering was gevraagd. Volgens de Associação Nacional de Empresas Florestais hebben alleen de eerste branden van het seizoen al vijftien miljoen euro gekost. De ergste maanden, augustus en september, moet echter nog komen. Zo erg als in 2005 en 2006 is het nog niet dit jaar. Destijds was maar liefst driehonderd miljoen nodig om te bosbranden te bestrijden.

Naast de enorme kosten die de bosbranden ten gevolg hebben zijn ook het verlies van mensenlevens en het verloren gaan van natuurgebied ernstige consequenties. Dit jaar kwamen drie brandweermannen om het leven, waarvan twee vorige week. Vele anderen raakten gewond. Verder veroorzaakt geldgebrek dat er nauwelijks aan herbeplanting wordt gedaan. Hoewel er dertig miljoen per jaar beschikbaar zou moeten zijn voor herbebossing en het opruimen van de bossen (belangrijk om bosbranden te voorkomen) is er de afgelopen vier jaar niets gebeurd, aldus een woordvoerder van de Associação Nacional de Empresas Florestais. De schuldencrisis waarin Portugal inmiddels in is beland zal ongetwijfeld verbetering in de weg staan.

De grote bosbranden van dit moment woeden in het midden en noorden van het land.  In Torre de Moncorvo (Bragança), Vieira do Minho (Braga) en Cinfães (Viseu) zijn de grootste problemen.

Lees ook:Opnieuw bosbranden in Portugal
Lees ook:Papierindustrie helpt bij bestrijding bosbranden
Lees ook:Grootste bosbrand tot nu toe verwoestte 2441 hectare
Lees ook:Geiten gaan strijd aan met bosbranden
Lees ook:Veel bosbranden in Portugal

2 reacties op “Minder geld voor blussen Portugese bosbranden

  1. Portesham

    Hell yes, i need i compose something i equal this but didnt have parturition, may i repost this Minder glib voor blussen Portugese bosbranden | Portugal

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.