Een verrassende kijk op de Portugese geschiedenis

Als je op zoek gaat naar geschiedenisboeken over Portugal kom je nauwelijks een Nederlandse titel tegen. Maar ook als je de zoektocht uitbreidt naar het Engels is het aanbod beperkt. De enige periode waaraan werkelijk aandacht wordt besteed is die van de ontdekkingsreizen, alsof dat het enige belangrijke moment in de Portugese historie was. Een hele andere indruk krijgen we van een boek van de Britse schrijver Martin Paige. De titel zegt alles: The first global village; how Portugal changed the world. Hij stelt dat Portugal niet alleen meetelt in de geschiedenis, maar zelfs een beslissende rol heeft gespeeld. En hij is niet bang gewaagde uitspraken te doen om tot die conclusie te  komen.

Het boek is niet nieuw, want al in 2002 verscheen de eerste druk. Inmiddels is de negende druk al verschenen, dus het boek is nog steeds een groot succes. In Nederland is het voor zover ik weet nooit uitgebracht en daarom zal het hier voor de meeste mensen onbekend zijn. Jammer, want het is een geweldig boek voor iedereen die interesse heeft in Portugal of geschiedenis in het algemeen.

Het boek beschrijft in zo´n 250 pagina´s de Portugese geschiedenis vanaf de Oudheid tot de zeventiger jaren. Het is heerlijk luchtig geschreven en geeft op een flink aantal zaken een verrassende kijk. Zo stelt Paige dat Jona (uit het bijbelverhaal) op weg was naar Portugal (en dus niet Spanje, zoals wordt aangenomen) toen de walvis hem opslokte en op een strand uitspuugde. Ook maakt Paige korte metten met één van Portugal´s helden, Hendrik de Zeevaarder. Volgens de schrijver was de faam van de oprichter van de zeevaartschool slechts het gevolg van Britse propaganda, maar stelde hij eigenlijk niks voor. Verder zou onze enige eigen tulp dankzij de Portugezen in Nederland zijn gekomen. Dit zou gaan om Portugese Joden die Lissabon waren ontvlucht naar Turkije, die bij wijze van cadeautje aan Joodse vrienden in Nederland tulpen stuurden.

Deze en nog veel meer opmerkelijke uitspraken zijn te lezen in dit boek dat ik iedereen zou aanraden te lezen. Het boek vinden is echter niet zo makkelijk. In Nederland is het namelijk niet te koop in de boekhandels. Misschien is het te bestellen met het ISBN nummer (978-972-46-1313-0). In Portugal vind je zowel een Engelse originele versie, als een vertaalde Portugese versie. Je kunt het ook kopen via Amazon, maar dat is wel een stuk duurder dan het exemplaar dat ik in Portugal kocht.

Lees ook:Nieuw boek José Saramago zorgt voor controverse
Lees ook:Inkomsten boek over Maddie McCann bevroren
Lees ook:Het meest complete handboek over Portugal
Lees ook:Boek “Madeleine” uit in Nederland
Lees ook:Zaak Maddie heropend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.