Maand van Pessoa in Utrecht

Vandaag is in Utrecht het festival “Pessoa in Nederland” van start gegaan. De hele maand staat de bekende Portugese dichter Fernando Pessoa (1888-1935) centraal in tal van activiteiten.

De dichter liet na zijn dood 27.000 vellen manuscript achter. Er was vrijwel niets gepubliceerd. Het feit dat hij verschillende namen gebruikte (heteroniemen) maakt het ontdekken van zijn werk nog ingewikkelder.

Eén van de organisatoren van het festival is Michael Stoker, die tijdens zijn bestudering van het werk van Pessoa teksten tegenkwam waarin de dichter zijn mening gaf over Nederland en België. De dichter was niet al te positief over de Lage landen, want hij beschreef Nederland als een inferieur land en België als een pseudo-natie. Vandaag kreeg de ambassadeur van Portugal in Utrecht het eerste exemplaar uitgereikt van het proefschrift van Michael Stoker, waar ook deze pas ontdekte passages in voorkomen.

Het festival in Utrecht duurt nog tot 30 maart en bestaat uit verschillende onderdelen als lezingen, een expositie, films over het leven van Pessoa en een theatervoorstelling.

Voor het volledige programma en nog veel meer informatie over Fernando Pessoa: www.fernandopessoa.nl en www.pessoa.nl

Lees ook:Lameirinhas wint Global Act Award
Lees ook:Verfilming boek Fernando Pessoa
Lees ook:Historische cafés van Lissabon
Lees ook:Maker bekendste beeld van Lissabon overleden
Lees ook:Van Bocage tot Pessoa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.