Boektip: Het Handboek van de Inquisiteurs

Het is geen boek om mee te nemen naar het strand, want een uiterste concentratie is vereist om de schrijfstijl van Antonio Lobo Antunes te blijven volgen. Het is een soort puzzel die je moet ontrafelen terwijl je leest. Maar als je aan het einde komt en de puzzelstukjes op hun plaats vallen is de voldoening groot.

Het boek speelt in de periode van de jaren vijftig tot de jaren negentig en bestaat uit de getuigenissen van vijf hoofdpersonen: een minister uit het Salazar regime, zijn tweede vrouw, zijn zoon, zijn buitenechtelijke dochter en zijn gouvernante. Maar spreken zij de waarheid? Dat is aan de lezer, oftewel de inquisiteur, om te bepalen.

Het boek neemt je mee door verschillende lagen van de bevolking en is zowel aangrijpend als komisch. De Anjerrevolutie zette de wereld van de gevestigde orde op zijn kop en iedereen zocht een manier om daarmee om te gaan. De zinnen van Lobo Antunes zijn soms net zo onsamenhangend als de gedachten van de hoofdpersoon, dus opletten is vereist. De uitgever noemt de schrijver een virtuoze woordkunstenaar, en daar sluit ik mij totaal bij aan. Het is een geweldig boek, wat iedere Portugal liefhebber gelezen zou moeten hebben.

Het boek maakt deel uit van een trilogie. De andere delen zijn: De Glans en Pracht van Portugal (met de koloniale oorlog in Afrika als achtergrond) en Preek tot de Krokodillen (over extreem-rechts na de Anjerrevolutie).

Lees ook:Saramago vs. Lobo Antunes
Lees ook:Helikopter strooit anjers uit over Lissabon
Lees ook:Nieuw boek José Saramago zorgt voor controverse
Lees ook:Boektip: Codex 632
Lees ook:Inkomsten boek over Maddie McCann bevroren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.