Boektip: A Vida Num Sopro

In Portugal woonachtige Nederlanders zullen José Rodrigues dos Santos hoofdzakelijk kennen als de nieuwslezer van de zender RTP. Hij is echter ook één van de belangrijkste contemporaine schrijvers van Portugal. Zijn bekendste roman is “O Codex 632″, waarin de identiteit van Cristoffel Columbus centraal staat. In Amerika bestaan plannen om dit boek te verfilmen. Twee van de romans van Dos Santos zijn vertaald naar het Nederlands: “Het Zevende Zegel”  (een thriller rond het thema van de apocalyps) en “De Godsformule” (een spionagethriller waarin gezocht wordt naar het bewijs voor het bestaan van God). Beide boeken zijn gepubliceerd door uitgeverij Querido.

Ten gevolge van mijn persoonlijke interesse in de Portugese geschiedenis van de twintigste eeuw, heb ik  zojuist het boek “A Vida Num Sopro” gelezen. Hierin wordt de liefde tussen Luís en Amália beschreven in de jaren dertig, een periode waarin Portugal veranderde van een land beheerst door politieke chaos naar een dictatoriale staat, waarin de stabiliteit gewaarborgd werd door de repressie van de PVDE. In de gesprekken tussen Luís en zijn vrienden komen goed de verschillende argumenten naar voren van de voor- en tegenstanders van het regime. Het laat zien op welke manier Salazar voldoende steun wist te verwerven om zijn Estado Novo op te bouwen. Een ander interessant element is de aandacht voor de Spaanse Burgeroorlog en de gevolgen die dit had voor de Portugese grensgebieden. Zo komt bijvoorbeeld de gruwelijke Matanza de Badajoz voor in het boek, een slachtpartij die een overvloed aan Spaanse vluchtelingen veroorzaakte in Portugal. Bovendien neemt A Vida Num Sopro je mee op een reis langs verschillende plaatsen in Portugal, zoals Bragança, Lissabon, Penafiel en Trás-Os-Montes.

Ik zou iedereen die geïnteresseerd is in de Portugese geschiedenis het boek willen aanraden, maar daarbij moet wel aangetekend worden dat het momenteel alleen in het Portugees te verkrijgen is (via uitgeverij Gradiva). Wil je meer weten over de schrijver en de andere boeken die hij schreef kijk dan op zijn website.

Lees ook:Boektip: Fado. De tranen van de Taag
Lees ook:Boektip: Codex 632
Lees ook:Huis van José Saramago open voor bezichtiging
Lees ook:Boek over verdwijning Maddie moet de winkels uit
Lees ook:Boektip: Reisleesboek Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.