Boektip: Reisleesboek Portugal

Het is niet gemakkelijk om in de boekhandel iets te vinden over Portugal. De standaard reisgidsen – Lonely Planet, Capitool, Dominicus- kun je altijd wel kopen, maar romans of naslagwerken waarin Portugal centraal staat vind je bijna nooit. Bij veel boekhandels wordt Portugal in dezelfde categorie geplaatst als Spanje, waarbij er vervolgens dertig boeken over Spanje op de plank staan en als je geluk hebt één over Portugal. Het zou goed kunnen zijn dat dit ene boek het “Reisleesboek Portugal” is van de Duitser Eckhart Nickel.

Het “Reisleesboek Portugal” is onderdeel van de serie reisboeken over verschillende landen dat is uitgegeven door Spectrum. Onder de titel “Portugal is een Sprookjesland” vertelt Nickel in een elftal korte hoofdstukken over de karakteristieken van de Portugezen. Het boek lijkt te beginnen als een reisgids waarin je tips krijgt over zaken als het openbaar vervoer en accommodaties, maar gaandeweg wordt het steeds meer een beschrijving van de Portugese mentaliteit, gewoontes en passies.  Tegelijk met deze overgang wordt het boekje ook steeds interessanter.

Nickel vertelt over de eet-en drinkgewoontes van de Portugezen, over de liefde voor voetbal en fado, over de rol van de televisie en religie en nog veel meer. Voor wie van plan is om een weekje strandvakantie in de Algarve te gaan doen, heeft het niet veel zin om het boekje te lezen. Die zal namelijk weinig van de beschreven karakteristieken gaan tegenkomen in de door toerisme aangetaste plaatsen. Voor wie een eerste indruk wil opdoen van de Portugezen is het zeker een leuk boekje om te lezen, vooral de latere hoofdstukken. Sla wel het hoofdstuk “aankomen” over, want daar staat een heleboel onzin in (wellicht omdat de tekst voor het laatst in 2003 herzien is) en ook het hoofdstuk “uitgaan” is niet erg sterk.

Reisleesboek Portugal – “Portugal is een Sprookjesland”, Eckhart Nickel
ISBN 90 – 274 – 9988 – 8

Lees ook:Boektip: Een zakenlunch in Sintra
Lees ook:Over geiten, subsidies en andere opmerkelijke zaken
Lees ook:Een verrassende kijk op de Portugese geschiedenis
Lees ook:Boektip: Nachttrein naar Lissabon
Lees ook:Boektip: Codex 632

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.