101-jarige Manoel de Oliveira toont nieuwste film op filmfestival Cannes

Hij is al lang niet zomaar een regisseur meer: de 101-jarige Manoel de Oliveira is inmiddels een fenomeen in de filmwereld. Ondanks zijn hoge leeftijd maakt hij nog ongeveer jaarlijks een nieuwe film, waarvan de laatste, “O Estranho Caso de Angélica“, deze week op het 63ste filmfestival van Cannes werd getoond.

Het verhaal van “O Estranho Caso de Angélica” werd al in 1952 geschreven, maar de filmmaker bracht het liefdesverhaal pas dit jaar tot leven. Het vertelt over de Joodse fotograaf Isaac (gespeeld door Oliveira´s kleinzoon) die wordt gevraagd om foto´s te maken van een pas overleden meisje. Als hij haar door de lens van zijn camera ziet glimlachen wordt hij door haar geobsedeerd.

De recensies van de film zijn verdeeld over de kwaliteit van het verhaal, maar men is het wel eens over de kwaliteit van de beelden, bijvoorbeeld van de Douro regio. Maar of je de film nou goed vindt of niet, het blijft ongekend wat deze filmmaker nog allemaal doet op 101 jarige leeftijd. Manoel de Oliveira kwam zelf naar Cannes om zijn film toe te lichten. Volgens de interviewers maakte hij wel een verwarde indruk bij het beantwoorden van hun vragen.

Lees ook:100 jaar oude port ter ere van 100 jaar Manoel de Oliveira
Lees ook:Portugal op het Filmfestival van Rotterdam
Lees ook:Laatste Manoel de Oliveira te zien in België
Lees ook:“Um amor de perdição” inzending voor Oscars
Lees ook:Gouden Palm voor korte film van João Salaviza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.