Salazar veertig jaar geleden overleden

Vandaag is het exact veertig jaar geleden dat António de Oliveira Salazar overleed. Is dat iets om te herdenken of juist niet?

Salazar werd drie jaar geleden gekozen tot de Grootste Portugese Allertijden, maar voor veel Portugezen is zijn regime van repressie en de onderdrukking door de PIDE iets om juist zo snel mogelijk te vergeten. Wat de mening ook is, er blijft volop geschreven worden over de man die aan het hoofd stond van Europa´s langst durende dictatuur.

Na aanleiding van een recent artikel van Bloomberg, schreef ik gisteren over het vele goud dat Salazar binnensleepte voor het land. Was hij inderdaad de beste belegger ooit, of was de manier waarop hij het goud verwierf onacceptabel? De krant Expresso schreef vandaag dat de hersenoperatie van Salazar, na een val van een stoel op 6 september 1968, de staat 1,5 miljoen euro heeft gekost. Hij bekostigde de operatie niet zelf, maar het geld kwam uit de kas van het Ministerie van Defensie. Was dat rechtvaardig of stelen?

António Simões do Paço vond dat de herinnering aan Salazar hoe dan ook niet verloren mocht gaan en publiceerde vandaag het boek “Salazar, o ditador encoberto“. Hij wil hiermee de jongere generatie vertellen over het voormalig Portugees staatshoofd en benadrukken dat dankzij Salazar Portugal ontsnapte aan het fascisme. Een boek met een positieve noot, zoals je er ook vele kunt kiezen met een andere toon. De Portugezen zullen het er wel nooit over eens worden of ze Salazar nu moeten herdenken of vergeten.

Lees ook:Het goud van Salazar
Lees ook:Boek “Madeleine” uit in Nederland
Lees ook:Film over leven van Salazar vandaag in première
Lees ook:Inkomsten boek over Maddie McCann bevroren
Lees ook:Boek over verdwijning Maddie moet de winkels uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.