Boektip: Een zakenlunch in Sintra

Ik las dit weekend Gerrit Komrij´s “Een zakenlunch in Sintra” nog eens. Een boek waarvan de eerste druk al in 1996 uitkwam, maar wat leuk blijft om te lezen. Niet zozeer vanwege nieuwe inzichten over Portugal of de Portugezen, want veel van de observaties zijn bekend, maar leuk vanwege de humor waarmee Komrij schrijft en zijn heerlijke taalgebruik.

In “Een zakenlunch in Sintra” geeft Komrij een kijkje in zijn leven in Portugal. Hij vertelt bijvoorbeeld over het achterlaten van Amsterdam, het opknappen van het huis en een bezoek aan Lissabon. Bij dit alles komen de geijkte verschillen aan bod, zoals de hartelijkheid van de Portugezen vs. de Nederlandse afstandelijkheid of de onmogelijke bureaucratie in Portugal, maar bovenal bestaat het boek uit een serie grappige en opmerkelijke anekdotes over van alles en nog wat.

Het boek laat zich zeer goed samenvatten door een zin op de achterflap: “Ik ben verliefd op dit land, maar niet blindelings”. Komrij kan je het ene moment betoveren met een beschrijving van de schoonheid van de bergen om je vervolgens middels zijn beschrijvingen van de Portugese efficiency te doen afvragen of er wel valt te leven met die Portugezen. En zo is in de werkelijkheid natuurlijk ook, niet alles is rozengeur en maneschijn, zelfs niet in Portugal. De kunst is om er de humor van in te zien, iets waarbij Komrij je met dit boekje mee helpt.

Gerrit Komrij
Een zakenlunch in Sintra en andere Portugese verhalen
ISBN: 90-234-1091-2

Lees ook:Portugese kerstcadeautjes
Lees ook:Boektip: Reisleesboek Portugal
Lees ook:Schoenen shoppen in Lissabon
Lees ook:“Mistérios de Lisboa” in Portugese bioscopen
Lees ook:Boektip: Nachttrein naar Lissabon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.