Boektip: Evenaar

Je komt niet vaak Portugese literatuur tegen die wordt vertaald in het Nederlands. Gelukkig is het boek “Evenaar” van Miguel Sousa Tavares wel in Nederlandse winkels te vinden. “Evenaar” is een historische roman die je meeneemt naar het begin van de twintigste eeuw. Centraal staat het leven van Luís Bernardo Valença, een jonge, succesvolle en alleenstaande man uit Lissabon, die door de Portugese koning wordt gevraagd de functie van gouverneur op de eilanden São Tomé en Príncipe te bekleden.

De koning heeft een speciale politieke missie voor Luís Bernardo, die hij vol energie aanvangt, maar die mede door ontwikkelingen in zijn privéleven steeds ingewikkelder wordt. Naast de prachtige beschrijvingen van São Tomé, fascineert het boek eveneens door de historische achtergronden van Portugal´s koloniale politiek, de internationale discussie rond slavernij, de opkomst van de republikeinse beweging in Portugal en de immer precaire relatie met Engeland. Het boek is prettig geschreven en voert je moeiteloos mee naar de totaal andere wereld van São Tomé. Hoewel het einde niet geheel aan mijn verwachtingen voldeed, blijft “Evenaar” een roman die zeer de moeite waard is.

Miguel Sousa Tavares debuteerde met “Equador” in 2004. Naast zijn werk als schrijver is hij vooral ook bekend als journalist. Hij is vaak te zien op de Portugese televisie, bijvoorbeeld als gast bij het Jornal Nacional van TVI. Daarnaast is hij ook bekend als de zoon van de dichteres Sophia de Mello Breyner. Van het boek “Equador” werd vorig jaar een soap gemaakt, die werd uitgezonden op TVI.

P.S. Ik weet bijna zeker dat ik jaren geleden een speciale editie van “Evenaar” in een Nederlandse winkel zag, dat voorzien was van foto´s of tekeningen. Ik kan er echter niets meer van terugvinden. Weet iemand hier iets van of heb ik me iets ingebeeld?

Lees ook:Boektip: Fado. De tranen van de Taag
Lees ook:Playboy eert José Saramago
Lees ook:Boektip: Een zakenlunch in Sintra
Lees ook:Boek “Madeleine” uit in Nederland
Lees ook:Boektip: Codex 632

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.