Fernando Pessoa en de Film der Rusteloosheid

Afgelopen dinsdag was het exact vijfenzeventig jaar geleden dat één van Portugals´grootste schrijvers overleed. Fernando Pessoa was toen, op 30 november 1935, geen bekende schrijver. Geheel naar eigen voorkeur werd hij pas na zijn dood bekend, toen uitgeverij Atica in de jaren vijftig zijn werk begon te publiceren. Dit jaar kwam er een film uit van één van zijn meest gelezen werken: “O livro do desassossego“. De film heet, niet geheel verrassend “O filme de desassossego“.

Fernando Pessoa is een uitermate interessant figuur. Hij leidde een geïsoleerd bestaan, zonder vrouw of kinderen, en richtte zijn hele leven op het schrijven, de literatuur en taal. Hij gebruikte eindeloos veel (semi-)heteroniemen, zoals Álvaro de Campos of Ricardo Reis (klik hier voor een uitgebreide lijst). Het “livro do desassossego” (in het Nederlands “Het boek der rusteloosheid) schreef hij onder de naam Bernardo Soares. Het werd pas na zijn dood gepubliceerd en was internationaal een enorm succes. Pessoa zelf beschrijft het als een willekeurige opsomming van impressies, een biografie zonder feiten, zijn mogelijk nietszeggende bekentenissen.

Dit boek vol van losse fragmenten werd tot een film gemaakt door João Botelho. Ik heb de film zelf helaas nog niet kunnen zien, maar ben zeer benieuwd hoe het is uitgepakt (laat het weten als je de film al wel zag!). De trailer bestaat net als het boek uit losse fragmenten, namelijk zestien filmpjes van twintig seconden. De film kwam als eerste uit in het Centro Cultural de Belém in Lissabon en maakt sindsdien een rondreis langs verschillende culturele centra en theaters in het land. Tot in ieder geval januari is de film te zien in onder meer Braga, Coimbra, Barreiro, Vila Real, Lamego, Espinho e Ílhavo.

Zie ook de website van de film voor meer info.

Lees ook:Verfilming boek Fernando Pessoa
Lees ook:Maand van Pessoa in Utrecht
Lees ook:Filmtip: A Lisbon Story
Lees ook:“Mistérios de Lisboa” in Portugese bioscopen
Lees ook:Verfilming Saramago deze maand te koop op DVD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.