Acteur Virgílio Teixeira overleden

Voor Sinterklaas kreeg ik een DVD met de klassieke kerstfilms van vroeger. A Wonderful life, The Bishop´s Wife en natuurlijk White Christmas, wat een genot om te zien. Toen ik A Wonderful Life aan het kijken was bedacht ik me dat ik eigenlijk nog nooit een oude Portugese zwart-wit film heb gezien of en ik kon er ook geen bedenken. Toevallig kwam na het Sinterklaas-weekend de Portugese pers met het bericht dat de acteur Virgílio Teixeira was overleden. Hij bleek zo ongeveer de James Stewart van Portugal te zijn geweest.

Enig googlen en youtuben leverde meteen een schat aan informatie en geweldige filmpjes op. Virgílio Teixeira werd vooral beroemd door zijn film met Amália Rodrigues, “O Fado, História d´uma Cantadeira“. Hij speelde in maar liefst 92 films tussen de jaren veertig en negentig, waaronder een aantal Hollywood producties, zoals “The Fall of the Roman Empire” (1964) en “Alexander the Great” (1956). De film “Nazaré” uit 1952, waarin Teixeira de hoofdrol speelde, is één van de Portugese klassiekers die je in zijn volledigheid op Youtube kunt zien. In zijn laatste levensjaren was hij vooral te zien in televisieseries en in kortere films. Hij werd 92 jaar.

Ben je ook gek op oude films? Type de zoekterm “cinema portugues” in op Youtube en je hebt uren kijkplezier! Alleen al geweldig om het Portugal van toen te zien.

Lees ook:Laatste Manoel de Oliveira te zien in België
Lees ook:Filmfestival Indielisboa van start gegaan
Lees ook:Ana Free beroemd geworden door Youtube
Lees ook:Portugal op het Filmfestival van Rotterdam
Lees ook:Film over het wonder van Onze Lieve Vrouwe van Fátima

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.