Oudste boekhandel ter wereld in Lissabon

De boekhandel Bertrand Chiado is door het Guinness Book of Records opgenomen als de langst functionerende boekhandel ter wereld. Sinds 1732 verhuisde de winkel vier maal en werd elf keer de naam veranderd, totdat het zich uiteindelijk vestigde aan de Rua Garrett in de wijk Chiado, waar je tot op de dag van vandaag terecht kunt voor je literaire aankopen.

In 1732 begon Pedro Fraure de boekhandel in een pand aan de Rua Direita de Loreto. De aardbeving, tsunami en brand van 1755 zorgde ervoor dat de winkel – inmiddels in handen van de schoonzoon – verplaatst moest worden naar een pand naast de Capela de Nossa Senhora das Necessidades. Achttien jaar later werd opnieuw een pand betrokken in het centrum, in de wijk die inmiddels de naam Baixa Pombalina droeg (naar de Markies van Pombal die Lissabon opbouwde  na de ramp van 1755). Belangrijke schrijvers als Alexandre Herculano, Oliveira Martins, Eça de Queiroz, Antero de Quental en Ramalho Ortigão houden zich regelmatig op in de Rua Garrett. De schrijver en diplomaat Aquilino Ribeiro had een eigen hoekje in de boekhandel, waar niemand hem mocht storen en de auteurs Fernando Namora en José Cardoso Pires waren ook met regelmaat in de winkel te vinden.

In een pand naast de boekwinkel, op de hoek met de Rua Anchieta, is recentelijk de “Sala do Autor” in gebruik genomen, waar boekpresentaties en lezingen worden gehouden. In deze ruimte pleegde in 1872 José Fontana zelfmoord, een man die ooit begon als verkoper in de boekhandel en het inmiddels tot manager had geschopt. Hij was tevens één van de oprichter van de Socialistische Partij in Portugal. Hij bracht zichzelf op vijfendertigjarige leeftijd om het leven, omdat hij leed aan tuberculose. Zijn levensverhaal inspireerde de Zwitserse schrijver Alberto Nessi om de roman “La prossima settimana, forse” te schrijven.

Inmiddels is de Bertrand-keten de grootste boekhandelketen van Portugal, met meer dan vijftig winkels verdeeld over het land.

Lees ook:Niet missen in Porto: boekhandel Lello e Irmão
Lees ook:Historische cafés van Lissabon
Lees ook:Eerste Prada winkel in Lissabon
Lees ook:Chiado: meer dan winkelen
Lees ook:Spulletjes uit grootmoeders tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.