Slachtoffers van Portugese dicatuur aan het woord

De Portugese dictatuur van de twintigste eeuw duurde achtenveertig jaar. Zevenendertig jaar democratie later heeft Susana de Sousa Dias een film gemaakt met de naam “48″, over de Portugezen die tijdens de dictatuur door de PIDE, de geheime politie, werden opgepakt en gevangen gezet. De film laat foto´s zien van deze gevangenen uit de archieven van de PIDE en de nog levende hoofdpersonen vertellen hun ervaringen:

De film ging tijdens DocLisboa van 2010 in première en won sindsdien prijzen op verschillende internationale filmfestivals. De combinatie van de donkere foto´s met de trieste gezichten en geëmotioneerde stemmen van de slachtoffers maken de documentaire zeer bijzonder. Waarschijnlijk is er geen plek waar de film beter binnenkomt dan de donkere, stille bioscoop.

Voor het grote publiek is de film te zien sinds afgelopen donderdag. Uiteraard heeft de keuze voor deze week te maken met 25 april, de dag dat Portugal viert dat de Anjerrevolutie in 1974 een einde maakte aan de dictatuur. Je kunt “48″ zien in Coimbra (ZON Lusomundo Dolce Vita), Cascais (Castello Lopes), Lissabon (CinemaCity Classic Alvalade), Porto (ZON Lusomundo Parque Nascente) en Almada (ZON Lusomundo Almada Fórum).

Lees ook:De daklozen van Lissabon
Lees ook:“Misteries van Lissabon” wint opnieuw belangrijke prijs
Lees ook:The 13th Day: film over verschijning van Fátima
Lees ook:Laatste Manoel de Oliveira te zien in België
Lees ook:Openlucht bioscoop vanaf een IKEA bank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.