Boektip: Codex 632

In een Italiaans hotel stuitte ik vorige week tot mijn grote vreugde op de Engelse vertaling van “O Codex 632” van José Rodrigues dos Santos. Ik stak het boek direct in mijn tas en zette er mijn weinig zeggende romannetje over Toscane voor terug in de boekenkast.  Eigenlijk is het schandalig dat ik het nog nooit gelezen had, zeker daar ik ruim een jaar geleden al op dit blog schreef dat het Rodrigues dos Santos’ belangrijkste werk is. Maar nu is het uit en kan ik bevestigen dat het zeer de moeite waard is!

Het boek heeft als hoofdpersoon historicus Thomas Noronha, die verschillende plekken in de wereld bezoekt in een onderzoek naar de identiteit van Christoffel Columbus. Het wordt vaak vergeleken met de Da Vinci Code, in de zin dat een historisch mysterie, intrige en geheimzinnige codes centraal staan. Dit maakt het boek spannend om te lezen, maar wat het boek mijns inziens vooral interessant maakt is de reis langs Portugal’s monumenten en daarmee Portugal’s geschiedenis. Het Mosteiro dos Jerónimos, het Castelo de São Jorge, de Quinta da Regaleira, het Convento de Cristo in Tomar, de manuelstijl en de Tempeliers komen aan bod in de “Codex 632“.

De conclusie van het boek draagt bij aan de uitvoerige discussie die bestaat over de afkomst van de belangrijkste ontdekkingsreiziger ter wereld. Of je er nu door overtuigt wordt of niet, de “Codex 632” zet je aan het denken over de waarheid van de geschiedenis zoals wij die kennen. Kloppen de conclusies wel die historici ooit trokken op basis van de beschikbare bronnen? Waarschijnlijk komen we in het geval van Columbus nooit achter de volledige waarheid.

O Codex 632” van José Rodrigues dos Santos is vertaald naar het Spaans en het Engels. De schrijfstijl van Rodrigues dos Santos is altijd vrij eenvoudig, dus wie een redelijk woordje Portugees spreekt moet het ook in die taal kunnen lezen. Een Nederlandse vertaling is vreemd genoeg nooit gemaakt.

Lees ook:Boektip: A Vida Num Sopro
Lees ook:Boektip: Fado. De tranen van de Taag
Lees ook:Boektip: Het Handboek van de Inquisiteurs
Lees ook:Nieuw boek van Saramago op Wereld Boeken Dag
Lees ook:Een verrassende kijk op de Portugese geschiedenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.