Filmtip: A Lisbon Story

Eén van de internationaal meest bekende films over Lissabon is Wim Wender’s “A Lisbon Story“. Een fictief verhaal, maar ergens ook een soort van documentaire. De film is samen te vatten met een zin die hoofdpersoon Philip Winter leest in een gedichtenbundel van Fernando Pessoa: “I listen without looking and so see” (uit “Always Astonished“). Lissabon is niet alleen de mooie plaatjes, maar ook de geluiden. En deze film, die vrijwel geen voor de hand liggend beeld gebruikt, geeft dat formidabel weer.

De film gaat over Philip Winter, die naar Lissabon gaat om zijn vriend en collega Friedrich te helpen met een film. Friedrich doet het beeld en Philip het geluid. Bij aankomst in Lissabon is Friedrich echter nergens te bekennen en moet Philip zijn eigen weg vinden. In het verhaal – dat in een fenomenaal ontspannen tempo verteld wordt – komen vanzelfsprekende thema’s als Alfama, de Taag , de eléctrico en Fernando Pessoa aan bod, maar zonder voorspelbaar te zijn. Het geeft de sfeer van de stad en de mensen weer zonder voor de hand liggende shots van Lissabon’s monumenten. Heel prettig is de kleine, subtiele humor die schijnbaar achteloos verstopt is in het verhaal en prachtig zijn de beelden en muziek van Madredeus, de band die een aanzienlijke rol speelt in de film.

A Lisbon Story” zal zeker niet door iedereen gewaardeerd worden, maar persoonlijk vond ik het een prachtig en verrassend werk. Je kunt de film voor zeer weinig geld kopen op internet (of in Portugal bijvoorbeeld ook bij de FNAC), dus geef het een kans.

Lees ook:Verfilming boek Fernando Pessoa
Lees ook:Maker bekendste beeld van Lissabon overleden
Lees ook:Fernando Pessoa en de Film der Rusteloosheid
Lees ook:Bioscoop: “Reis naar Portugal”
Lees ook:“Morrer como um homem” inzending van Portugal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.