Helft van huwelijken eindigt in scheiding

Wie denkt dat in het katholieke Portugal een taboe heerst op het beëindigen van een huwelijk heeft het mis. Cijfers van het INE wijzen aan dat in het afgelopen jaar één op de twee huwelijken eindigde in een scheiding, wat neerkomt op een totaal van 72 scheidingen per dag. In 1914 waren er dit nog slechts twee per dag.

In 2009 stapten 40.391 Portugese koppels in het huwelijksbootje, tegenover 26.464 die hun handtekening zetten onder de scheidingspapieren. Volgens een sociologe is de mentaliteit verandert na de Anjerrevolutie van 1974. Ten tijde van de Estado Novo van Salazar was het beëindigen van een katholiek gesloten huwelijk verboden. Het huwelijk werd in deze tijd duidelijk nog gezien als één van de zeven sacramenten van de Kerk. Toen in 1975 de wet werd herzien veranderde ook de Portugese opvatting over het huwelijk: hoewel een huwelijk misschien gesloten was in de Kerk, bleef het bovenal een contract tussen twee mensen dat ontbonden zou kunnen worden zoals alle contracten.

Vaak wordt gezegd dat het aantal scheidingen toeneemt omdat het tegenwoordig veel makkelijker is om ook alleen rond te komen, terwijl men vroeger alleen al om financiële redenen niet zomaar op kon stappen. Als deze redenering klopt zijn het hoge aantal scheidingen in Portugal verrassend te noemen, want hier is het door de lage inkomsten verre van makkelijk om alleen het hoofd boven water te houden.

Het aantal scheidingen zou overigens niet betekenen dat mensen een huwelijk uit de weg gaan. Uit het onderzoek bleek dat gescheiden Portugezen vaak opnieuw een huwelijk aangaan.

Lees ook:Meer scheidingen, minder huwelijken
Lees ook:Anti Aids commercial wint prijs
Lees ook:Voorlopig nog geen homohuwelijk in Portugal
Lees ook:Portugal wil 774 miljoen bijdragen voor Griekenland
Lees ook:Portugese bacalhau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.