Portugese jongeren de straat op in protest

Vandaag gaan duizenden jongeren de straat op in verschillende Portugese steden. De demonstratie met de naam “Geração à Rasca” lijkt een beetje op de protesten die we de laatste tijd gezien hebben in Noord-Afrika. Het initiatief komt van jongeren, die vooral via sociale media hun boodschap verspreiden. Maar liefst zestigduizend aanhangers sloten zich via Facebook aan bij het initiatief, maar voorlopig lijken nog niet alle sympathisanten ook daadwerkelijk de straat op te zijn gegaan.

De aftrap van de demonstratie was vanmiddag om drie uur. De bedoeling was dat in elf steden een protestmars gelopen zou worden, maar alleen in Lissabon en Porto leek zich werkelijk een menigte van formaat te vormen. In de protesten wordt opgeroepen tot meer kansen en zekerheden voor de jongere generaties, door bijvoorbeeld te strijden tegen werkloosheid, tijdelijke contracten of seizoenswerk. Ook vragen de demonstranten aandacht voor de soms slechte arbeidsomstandigheden.

Het begon allemaal bij de vier vrienden Alexandre de Sousa Carvalho (25), Paula Gil (26), João Labrincha (27) en António Frazão (25). Zij propageerden het idee van een vreedzaam en partijoverstijgend burgerinitiatief. Ook veel ouderen sloten zich aan bij de “Geração à Rasca” (“de generatie die kampt met hopeloze omstandigheden”). Zij willen voor hun kinderen en kleinkinderen een betere toekomst en betere mogelijkheden dan ze zelf kregen.

Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen momenteel op de been zijn, maar zowel in Porto als in Lissabon zijn het er in ieder geval duizenden. Op Facebook vind je per stad een “Geração a Rasca“-pagina.

Lees ook:Openlucht bioscoop vanaf een IKEA bank
Lees ook:Oldtimers in Albufeira
Lees ook:Lissabon en Porto op Google Street View
Lees ook:Cristiano Ronaldo helpt Oost-Afrika
Lees ook:Cristiano Ronaldo draagt goal op aan Madeira

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.