Portugal niet scheutig met ontwikkelingshulp

Totaal 470 miljoen euro schonk de Portugese overheid in 2008 aan ontwikkelingshulp. Dat is een hoop geld, maar toch staat Portugal onderaan de lijst van schenkende landen. Slechts een paar landen ter wereld geven nóg minder.

Ten opzichte van het jaar ervoor namen de Portugese giften in 2008 toe met 21,1%. Dit komt voornamelijk door de toename van bilaterale schenkingen, oftewel directe schenkingen die direct van Portugal naar een ander land gingen. De multilatere schenkingen naar bijvoorbeeld de NAVO, de EU of het IMF zijn gelijk gebleven.

Als we kijken naar absolute getallen hoort Portugal samen met Luxemburg en Nieuw-Zeeland bij de drie landen die het minste geld steken in ontwikkelingshulp. De landen die de hoogste bedragen doneren zijn Amerika, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Japan. Maar als we kijken naar de giften als percentage van het Bruto Nationaal Produkt ziet het er al niet veel beter uit voor Portugal. Dat percentage is voor Portugal 0,27%, waarmee er slechts vier landen zijn die een nog kleiner deel van hun BNP uitgeven (Griekenland, Italië, Japan en Amerika). De landen die het hoogste percentage halen zijn Zweden (0,98%), Luxemburg (0,92%), Noorwegen (0,88%), Denemarken (0,82%) en Nederland (0,80%).

De Portugese ontwikkelingsgelden gaan vooral naar de PALOP-landen (de Afrikaanse landen waar Portugees wordt gesproken) en voormalig kolonie Oost-Timor: Kaapverdië kreeg in 2008 39 miljoen, Oost-Timor 32 miljoen, Mozambique 16 miljoen, Angola 15 miljoen en Guiné Bissau 11 miljoen. Vervolgens waren Servië, São Tomé en Principe, Bosnië, Afghanistan en Libanon de grootste ontvangers.

In totaal werd er in 2008 over de hele wereld 90 miljard euro aan ontwikkelingshulp geschonken. Het grootste deel daarvan ging naar Afrika (26 miljard), waarvan Sub-Sahara Afrika 22,5 miljard ontving.

Lees ook:250 miljoen Portugees sprekenden
Lees ook:Oost-Timor geïnteresseerd in Portugese staatsobligaties
Lees ook:Portugal nummer 20 op lijst van wereldtoerisme
Lees ook:Portugal noteert hoogste werkloosheid in twintig jaar
Lees ook:Vrouwen krijgen minder betaald dan mannen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.