Portugal over enkele jaren zelfvoorzienend in energie

De minister van Economie en Innovatie, Manuel Pinto, bevestigde gisteren dat Portugal tussen 2012 en 2014 volledig zelfvoorzienend zal zijn op het gebied van energie. Momenteel moet een kwart van de energie nog worden geïmporteerd, maar hier wil men in de komende jaren een einde aan maken.

Om dit te realiseren zal men een derde tank bouwen in de Terminal de Gas Natural Liquefeito in de haven van Sines. Deze LNG-terminal werd in 2003 in gebruik genomen om Portugal´s afhankelijkheid op de energiemarkt terug te dringen. Voorheen kwam al het gas uit Algerije via de pijplijnen in Spanje (vanaf 1996). Daarna begon men met de invoer van LNG uit Nigeria (1998), wat via de LNG-terminal in Spanje binnenkwam. De eigen LNG-terminal in Sines maakte het vanaf 2003 mogelijk de aanvoer via water plaats te laten vinden, in plaats van uitsluitend via de weg. Hiermee werd de afhankelijkheid van Spanje en Algerijns gas aanzienlijk beperkt.

De kosten van de nieuw te bouwen tanken worden op 180 miljoen euro geschat, aldus de eigenaar, het energiebedrijf REN. Het is de bedoeling dat er 300 banen worden gecreëerd door het project. De bouw moet in 2012 worden voltooid.

Bron: Agencia Financeira

Lees ook:Portugal vijfde in gebruik duurzame energie
Lees ook:Portugal voorloper in duurzame energie
Lees ook:Portugal – Liechtenstein: 3-0
Lees ook:De komkommers in Portugal
Lees ook:Portugal lanceert nieuw energieproject

2 reacties op “Portugal over enkele jaren zelfvoorzienend in energie

  1. Danny

    Ze worden hiermee iets minder afhankelijk van Spanje, het gas moeten ze wel gewoon blijven importeren. Waar Portugal wel heel goed mee bezig is, is om duurzame energie te stimuleren. Portugal gebruikt een al een groot deel deel duurzame energie om haar elektriciteit mee op te wekken.

      /   Beantwoorden  / 
  2. willekekoerhuis

    Ja, het gaat eigenlijk veel te ver om te zeggen dat je dan zelfvoorzienend bent, niet? Maar het is wel prettig dat ze wat meer diversiteit in hun afname van natuurlijk gas hebben door de terminal.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.