Levensverwachting omhoog, pensioenen omlaag

Het Portugese bureau voor de statistiek INE heeft cijfers gepubliceerd omtrent de levensverwachting onder Portugezen. Mannen leven gemiddeld 75,49 jaar en vrouwen 81,74. Voor de mannen die de pensioengerechtigde leeftijd halen van 65 is de gemiddelde verwachting dat ze daarna nog 16,25 jaar leven. Bij vrouwen ligt dit cijfer op 19,61 jaar. Aan de hand van deze laatste twee cijfers concludeert INE dat pensioengerechtigde Portugezen gemiddeld nog 18 jaar in leven blijven. Omdat dit een stijging in levensverwachting is, zullen de Portugezen die in 2009 hun pensioen aanvragen gemiddeld € 5,48 per maand minder uitgekeerd krijgen. Dit komt door het zogenaamde “duurzaamheidspercentage”.

Het duurzaamheidspercentage is een maatregel die in 2007 door de overheid werd ingesteld om financiële stabiliteit in de uitbetaling van pensioenen te kunnen garanderen. Hierbij wordt dus levensverwachting gekoppeld aan de hoogte van de pensioenen. Elk jaar stelt de overheid het duurzaamheidspercentage vast en mensen die gedurende dat jaar pensioen aanvragen krijgen dit percentage dus in mindering op de uitbetaling. Deze mindering kan omzeild worden door de pensioengerechtigden door langer te blijven werken.

Dit jaar ligt het percentage op 1,32%. Aangezien het gemiddelde pensioen ligt op € 415,58 betekent dit dus zo´n 5 euro in de maand minder aan pensioen. Het hangt ervan af hoeveel jaren er pensioenpremie is betaald om vast te stellen hoe lang iemand door zou moeten werken om dit gat te dichten. Heeft iemand tussen de15 en 24 jaar premie betaald, dan moet hij nog vier maanden doorwerken na zijn 65e. Zijn er echter meer dan 35 jaar premies betaald, dan zijn het slechts twee maanden extra.

Lees ook:Vrouwen krijgen minder betaald dan mannen
Lees ook:Cavaco Silva kiest voor pensioen in plaats van loon
Lees ook:Bijna 2 miljoen Portugezen leven van minder dan 414 euro per maand
Lees ook:Portugal noteert hoogste werkloosheid in twintig jaar
Lees ook:Steeds minder Portugezen werkzaam in agrarische sector

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.