Oost-Timor geïnteresseerd in Portugese staatsobligaties

Het zorgt toch voor enige gêne in Portugal, dat proef je in de verschillende berichten in de Portugese pers. Uitgerekend Oost-Timor dat Portugal gaat helpen de financiële crisis te bestrijden, althans dat is een idee van de president van Oost-Timor José Ramos-Horta. De voormalige Portugese kolonie heeft een fonds met gelden uit de olie en gaswinning uit de Timor Zee, waarmee het wil investeren in het buitenland. En waarom geen Portugese obligaties aankopen?De Portugese president Cavaco Silva gaf aan niet geschokt te zijn door het bericht uit Macau (want in deze andere voormalige Portugese kolonie was Ramos-Horta toen hij de uitspraak deed). Volgens Cavaco was hij al lang op de hoogte van de plannen van Oost-Timor om geld uit het Petroleum Fonds in Portugal te investeren. Oké, de laatste keer had Ramos-Horta uitsluitend gesproken over het investeren in bedrijven, maar de staatsobligaties behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden. En nu is het toevallig Oost-Timor, maar het had een willekeurig ander land geweest kunnen zijn, aldus Cavaco Silva. Hij benadrukt dat Portugal zeker niet het handje ophoudt bij het land wat van de zestiende eeuw tot de Tweede Wereldoorlog tot het Portugese grondgebied behoorde.

Afgelopen woensdag veilde Portugal voor 1,25 miljard aan leningen. Het rendement was na de laatste veiling van september opnieuw opgelopen tot 6,80% (10-jarige obligatie) en 6,15% (6-jarige obligatie). Dit laat zien dat beleggers nog weinig vertrouwen hebben in herstel van de Portugese economie en het terugbrengen van het begrotingstekort. In 2010 zullen overigens geen nieuwe obligaties worden verkocht.

Lees ook:Presidentsverkiezingen weinig spannend
Lees ook:Nieuwe regering geïnaugureerd
Lees ook:Portugese president zal niet bemiddelen in politiek conflict
Lees ook:Portugese president zegt JA tegen homohuwelijk
Lees ook:Portugal niet scheutig met ontwikkelingshulp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.