Bezuinigingsplannen deel 4

------------ Portugezen in de kou? ---------------

Gisteren presenteerde de Portugese regering het PEC 4, oftewel het vierde pakket aan bezuinigingsplannen, waarmee het begrotingstekort teruggebracht dient te worden. De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en de Europese Raad reageerden enthousiast. De oppositie was, zoals verwacht, veel minder te spreken over de nieuwe maatregelen. Zelfs de PSD gaf aan deze maal de socialisten niet te steunen.

Er was weer een hoop commotie rond de presentatie van het PEC 4, want Sócrates zou de Portugese president Cavaco Silva niet geïnformeerd hebben over de inhoud van de plannen voordat deze door de minister van Financiën, Fernando Teixeira dos Santos, werden gepresenteerd. Daar komt nog eens bij dat sommige critici beweren dat de plannen niet door de regering zelf zijn bedacht, maar het gevolg zijn van onderhandelingen met de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. Hier ligt precies de moeilijkheid voor de Portugese politiek: de oppositie wil het liefst de huidige regering zien vertrekken, maar hoeveel keus in beleid is er op dit moment? Hebben de Portugezen zelf nog wel iets in te brengen of is het de internationale politiek die de Portugese touwtjes in handen heeft?

Of de nieuwe voorwaarden van het Programa de Estabilidade e Crescimento in werking zullen treden is een keuze van het parlement. Naast verdergaande maatregelen voor 2011, zijn vooral ook extra bezuinigingen in 2012 en 2013 opgenomen in het PEC 4.

Lees ook:Europese troika bespreekt vandaag noodhulp aan Portugal
Lees ook:Portugese regering stemt in met afschaffing “golden share”
Lees ook:Zo gaat Portugal de tekorten bestrijden
Lees ook:Werkloosheid Portugal stijgt naar 10,5%
Lees ook:Grotere kans op minderheidskabinet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.