Europese troika bespreekt vandaag noodhulp aan Portugal

Al een week is de door de Portugese pers genoemde “troika” in Lissabon. Het trio Internationaal Monetair Fonds, Centrale Europese Bank en Europese Commissie gaat vandaag de eerste gespreksrondes in met de demissionaire regering van Portugal om de voorwaarden van de noodhulp te bespreken.

Hiermee zal Portugal overgeleverd gaan worden aan de regels van Brussel, en zal dus de nieuw te vormen regering na de verkiezingen van begin juni weinig tot geen bewegingsruimte krijgen waar het aankomt op de economische beleidsvoering. Je kunt je dus afvragen hoeveel zin het heeft gehad om de zittende regering ten val te brengen, door niet het PEC 4 te steunen. De eisen van de troika zullen ongetwijfeld niet gematigder zijn dan de bezuinigingsplannen die het PEC 4 voorstelde.

De vertegenwoordigers van de troika Jürgen Kröger (Europese Commissie), Rasmus Rüffer (Centrale Europese Bank) e Poul Thomsem (IMF) hebben vorige week de verschillende sectoren van de Portugese economie bestudeerd en zullen vandaag hun plannen presenteren aan Sócrates. Morgen staat een gesprek met de sociale partijen op het programma. In de derde fase van het verblijf in Portugal (volgende week) zal een memo opgesteld worden waarin al de voorwaarden staan waarin Portugal zich zal moeten houden, wil het elk trimester een deel van de noodhulp ontvangen. Deze memo zal uiteindelijk door Brussel goedgekeurd moeten worden.

De vraag is in hoeverre de winst van extreem-rechts in Finland gisteren een probleem kan worden voor de financiële steun aan Portugal. De “Ware Finnen” die gisteren een spectaculaire derde plaats in Finland behaalden, zijn fel tegen het Europese noodfonds en willen proberen de hulp aan Portugal te voorkomen. Voorlopig is er echter nog geen reden tot onrust voor Sócrates, want de Finnen zullen eerst een regering moeten vormen, en of de Ware Finnen hierin een plaats zullen krijgen is nog maar de vraag. Bovendien zal het stemmen over de noodhulp na alle waarschijnlijkheid nog voor de Finse regeringsformatie plaatsvinden. Finland is het enige Europese land waarin deelname aan het noodfonds afhangt van een parlementaire instemming.

Lees ook:Portugees-Finse oorlog op YouTube
Lees ook:Voorwaarden lening aan Portugal ter discussie
Lees ook:Verkiezingen in Portugal: een update
Lees ook:Vliegveld en brug moeten wijken voor crisis
Lees ook:PDS en CDS-PP bouwen aan nieuwe Portugese regering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.