Steeds minder Portugezen werkzaam in agrarische sector

Uit onderzoek van het INE (Instituto Nacional de Estatística) blijkt dat de Portugezen meer en meer wegvluchten uit de agrarische sector. Daar waar in 1999 nog 416.000 agrarische ondernemingen bestonden, waren dat er tien jaar later nog maar 305.000. In 2009 bestond bovendien nog slechts 7% van de bevolking uit agrarische families, terwijl dat in 1999 nog 36% meer was.

De komende jaren zullen deze cijfers alleen nog maar teruglopen, want de agrarische sector in Portugal kent veel vergrijzing. Het Europees percentage van agrariërs boven de 65 jaar is 27%. In Portugal ligt dit percentage op 48%. Het landbouwgebied waar een Portugese boer over beschikt bedraagt twaalf hectare en ligt daarmee onder het gemiddelde van Europa (17 hectare). In de Alentejo, traditioneel het gebied van het grootgrondbezit, ligt het gemiddelde daarentegen op 51 hectare. De Alentejo is dan ook goed voor 32% van de landbouwopbrengsten van Portugal.

Lees ook:Levensverwachting omhoog, pensioenen omlaag
Lees ook:Bijna 2 miljoen Portugezen leven van minder dan 414 euro per maand
Lees ook:Ontslagen worden in Portugal zo gek nog niet
Lees ook:Potugal opent eerste Eco-camping in juni
Lees ook:Meer scheidingen, minder huwelijken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.