Portugese premier reageert op junkstatus

Het grote nieuws werd gisteravond bekend gemaakt en wordt sindsdien veelvuldig besproken in de media: kredietbeoordelaar Moody’s zet Portugal op de junkstatus en geeft daarmee aan dat het nieuwe problemen verwacht. Een tegenvaller voor de Portugezen, die zo goed als niet eens de kans hebben gekregen het tegendeel te bewijzen. Terwijl EU-commissaris Durão Barroso moppert op de anti-Europese kredietbeoordelaars, weigert premier Passos Coelho zich negatief te uiten.

De aandelen van de Portugese banken BCP, Banif, BES en BPI kelderden vandaag fors, ten gevolge van de junkstatus. De president van de bank BIC gebruikte het woord “terrorisme” om de actie van Moody’s te beschrijven. Het nieuws was een als een “stomp in de maag”, aldus Portugal’s premier Passos Coelho, maar hij weigert de junkstatus negatief te benaderen. Hoewel Moody’s beslissing hem verraste en teleurstelde, ziet hij het vooral als een extra stimulans om zo snel mogelijk te bewijzen dat Portugal de problemen te boven kan komen.

Pedro Passos Coelho gaf zijn reactie tijdens een bijeenkomst met de Confederação Empresarial de Portugal (CIP) en de Confederação Espanhola de Organizações Empresariais (CEOE). Er werd vergaderd met de Spanjaarden over de aanleg van de TGV tussen Lissabon en Madrid, plannen die in het gedrang zouden kunnen komen nu Portugal geld heeft moeten lenen bij Europa. Hoewel de vorige regering de aanleg goedkeurde, is het inmiddels  zeer de vraag of Portugal nog mee kan doen.

Voor wat betreft de extra belasting die vorige week werd aangekondigd (zie bericht eerder deze week) zijn er nog altijd geen details bekend. De minister van Financiën kondigde aan vóór volgende week in ieder geval geen duidelijkheid te kunnen geven omtrent de op handen zijn maatregel.

Lees ook:Portugese politiek worstelt met begrotingsplannen
Lees ook:Extra belasting voor Portugezen
Lees ook:Politiek wankelt onder economische crisis
Lees ook:Portugal is niet in de “Mood”
Lees ook:Geen extraatjes meer voor Portugese ministers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.