Portwijn: een introductie

De portwijn is één van de bekendste exportprodukten van Portugal. Het is dan ook een drank die alleen in Portugal gemaakt wordt en meer specifiek op de steile en rotsachtige hellingen van het dal van de Douro-rivier. De oorsprong van de portwijn ligt echter niet bij de Portugezen, maar bij de Engelsen. Zij verkochten in de zeventiende eeuw voornamelijk textiel aan Portugal en kochten op hun beurt wijn van de Portugezen. De oorlog met de Fransen had namelijk een einde gebracht aan de toevoer van de Franse Bordeaux wijnen.

Het verhaal gaat dat in 1676 twee wijnexporteurs uit Liverpool wijnalcohol toevoegden aan de Portugese wijn, om er zeker van te zijn dat deze goed zou blijven tot hij Engeland zou bereiken. De Engelsen waren zeer tevreden met het resultaat van deze toevoeging, want ze vonden de oorspronkelijke smaak van de wijn nog al eens te droog en scherp. In 1703 sloten beide landen het Methuen-verdrag, waarin de voorrangspositie van de Britse textiel op de Portugese markt en de Portugese wijn op de Britse markt werd vastgelegd.

De Engelsen stortten zich vol overgave op de porthandel. Een goed voorbeeld is Joseph James Forrester, die in 1855 werd verheven tot de adelstand uit dank voor zijn strijd voor het behoud van de kwaliteit van de wijn. Hij onderzocht zorgvuldig het gebied rond de Douro rivier en deed uitgebreid verslag van zijn bevindingen. Ironisch genoeg was het de Douro rivier die hem in 1861 van het leven beroofde, toen hij door de wilde stroming werd meegesleurd na het omslaan van zijn boot.

De productie en verhandeling van de portwijn was aanvankelijk totaal in Engelse handen en werd georganiseerd vanuit Porto en Vila nova da Gaia. De engels klinkende namen van de bekende porthuizen worden hierdoor verklaard, zoals Taylor, Croft, Cockbarn, Symington en Graham. Later kwamen ook Duitse en Nederlandse handelaren op de markt, maar zij verwierven nooit een belangrijke positie. Inmiddels hebben de Portugezen zelf wel voet aan wal gekregen in de porthandel. Eén van de bekendste Portugese porthuizen is Ferreira, of ook wel liefkozend ´Ferreirinha´genoemd. De oprichtster was D. Antonia Adelaida Ferreira, die bij eerder genoemde Joseph James Forrester in de boot zat, maar de val in de wilde Douro wel overleefde.

In 1983 werd de Confraria do Vinho do Porto opgericht. In eerste instantie waren het de Britten die het broederschap beheersten, maar inmiddels hebben de Portugezen er een even groot aandeel in. Sommige Britse handelshuizen hebben nu zelfs een Portugese directeur.

Port wordt gezien als een edel produkt. De produktie staat onder zeer strenge controle en de beste wijnproevers zijn betrokken bij het beoordelen van de wijn in de magazijnen. Niet alleen de toevoeging van de druivenalcohol geeft port zijn unieke smaak. Ook het klimaat, de grond en de kwaliteit van de druif zijn van groot belang. De wijnranken worden verbouwd op gevaarlijk steile hellingen. Er zijn een soort traptreden in de rotsige grond gemaakt, soms met de hulp van dynamiet. Dit geeft de aanblik van de Douro streek een typisch karakter.

Hoewel het produkt nog altijd onlosmakelijk verbonden is met de Engelsman, zijn het de Fransen die tegenwoordig de grootste afnemers zijn. En ook in Amerika wordt de portwijn steeds populairder. Er zijn verschillende soorten te krijgen, zoals tawny, ruby, of witte port.

Lees ook:100 jaar oude port ter ere van 100 jaar Manoel de Oliveira
Lees ook:Wijnfles nu ook leesbaar voor blinden
Lees ook:Régua: Museu do Douro
Lees ook:Vinho verde wordt nieuwe zomerdrankje
Lees ook:Kurkmobiel tourt door Noord-Amerika

Eén reactie op “Portwijn: een introductie

  1. Port

    Leuk artikel! Wist je dat tegenwoordig ook Rose Port wordt gemaakt en zelfs officieel erkend wordt?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.