100 jaar oude port ter ere van 100 jaar Manoel de Oliveira

Op 11 december 2008 vierde de Portugese regisseur Manoel de Oliveira zijn honderdste verjaardag. Hiermee is hij de oudste actieve filmmaker van de wereld. Om dit te vieren kwam zijn oudste zoon met het idee om een speciale port uit de eigen Quinta van de filmmaker op de markt te brengen. De port is net zo oud als Manoel de Oliveira en komt uit één vat van 600 liter. De tawny port is gepresenteerd in het Museu do Douro en ook daar te koop. Er zijn 300 flessen, waarvan de bekende architect Álvaro Siza Vieira het ontwerp maakte. Kosten per fles € 500,-.

Manoel de Oliveira maakte vele films in zijn leven, waar soms het gebied van de port, de streek rond de Douro, in centraal stond, zoals in “Douro, Faina Fluvial” (1931) of “Vale Abrão” (1993). Tijdens de presentatie van de port werd hij uitgedaagd een nieuwe film over de Douro te maken. Hij antwoordde hier al mee bezig te zijn en zelfs al een titel te hebben. De film “O estranho caso de Angélica” had hij al jaren eerder willen maken, maar het regime van Salazar maakte dit onmogelijk. De 100 jaar oude regisseur wil het project alsnog voltooien.

In 2008 won Manoel de Oliveira de Gouden Palm voor al zijn werk op het filmfestival van Cannes. De Spaanse overheid onderscheidde hem met de gouden medaille voor beeldende kunst.

De port is geproduceerd op Oliveira´s eigen Quinta da Portelinha in Santa Marta de Penaguião. De maker ervan is João Nicolau de Almeida en de naam is “100 – Centenário de Manoel de Oliveira”. Het museu do Douro waar de unieke flessen zijn te koop ligt in Peso da Régua.

Bron: www.agroportal.pt

Lees ook:101-jarige Manoel de Oliveira toont nieuwste film op filmfestival Cannes
Lees ook:Laatste Manoel de Oliveira te zien in België
Lees ook:Portugal op het Filmfestival van Rotterdam
Lees ook:“Um amor de perdição” inzending voor Oscars
Lees ook:Gouden Palm voor korte film van João Salaviza

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.