Portugese koffie

(Foto: zone41, Flickr)

Toen ik in het toerisme werkte kreeg ik vaak van Nederlanders te horen dat het zo jammer was dat ze geen koffiezetapparaat hadden. De Nederlander is dol op zijn bakkie leut. In Portugal is de koffie traditie aanmerkelijk anders, dus is het inderdaad lastig als je het op de Nederlandse manier wilt doen. De Portugees drinkt zijn bica vooral buitenshuis. Dit kleine kopje sterke koffie wordt vaak nog even snel in een café of iets dergelijks naar binnen gewerkt voordat ze naar hun werk gaan. Of de hele familie trekt er na het diner op uit om nog ergens een kopje koffie te drinken.

Typerend zijn de soort van koffie-hoeken in de shoppingcentra waar je aan de balie een koffie besteld en ook daar opdrinkt. Je gaat er niet even rustig bij zitten (er zijn überhaupt geen stoelen), maar je slaat ´m achterover zogauw het kan en vervolgt je weg. Als je het wat rustiger aan wilt doen kun je beter naar een pastelaria gaan. Dan kun je er ook nog een gebakje bij uitzoeken.

Naast de sterke bica zijn er volop andere soorten koffie te bestellen. Wil je melk in je kleine kopje koffie kies dan voor de garoto. Wil je een normaal (voor de Nederlander) formaat kopje met koffie en melk dan vraag je om een meia de leite. Dan is er ook de galão, een soort theeglas met koffie en een hoop melk (meer melk dan koffie). Een carioca is een slappere zwarte koffie. Suiker krijg je over het algemeen nog in fraaie suikerzakjes, een gebruik dat in Nederland ongeveer is uitgestorven.

Merken die je veel tegenkomt in Portugal zijn Buondi, Torrié, Delta, Illy, Bogani, Nicola en Sical. Als je de Portugese koffie lekkerder vindt dan de Nederlandse, maar nu in Nederland bent kun je de merken Delta, Nicola en Sical kopen via de website inkoffie.nl.

Lees ook:Zelf maken: Bolo de Bolacha
Lees ook:Zelf maken: Baba de Camelo
Lees ook:Historische cafés van Lissabon
Lees ook:Geen werkloosheid onder vissers en schoenmakers
Lees ook:Nieuwe tournee van Cristina Branco in Nederland

4 reacties op “Portugese koffie

 1. janneke

  Klinkt heerlijk allemaal. Zelf ben ik addicted aan de espresso van de Dolce Gusto. Prima coffee uit een ‘apparaat’ ;)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Vic

  Nogal overdreven dat achteroverslaan van de koffie.

    /   Beantwoorden  / 
 3. André

  Doet me denken aan het staand drinken van espresso’s in Italië. Echt even om een shot caffeïne naar binnen te krijgen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Cachorro Quente

  Wij serveren binnenkort de enige echte Portugese koffie op de markt en via ons kan je ook zowel het apparaat als de delta koffie bestellen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.