Historische cafés van Lissabon

De meeste van de historische cafés van Lissabon zijn inmiddels verdwenen. Ze hebben een ander commercieel doel gekregen of hebben plaats gemaakt voor bijvoorbeeld parkeergarages. Toch zijn er nog een paar te vinden:
- Café A Brasileira: de bekendste van allemaal, vooral door het beeld van Fernando Pessoa op het terras. Het werd in 1905 geopend, middenin de wijk Chiado. Allereerst moesten de lisboetas weinig hebben van het café met de smerige Braziliaanse koffie, maar vanaf de jaren ´20 werd het een beroemd café bij intellectuelen en kunstenaars.
- Café Nicola: gesticht in 1787 door een Italiaan met de naam Nicola. Hier verzamelden vooral de politici en de schrijvers, waarvan de dichter Bocage de bekendste is. Gelegen aan het Praça Dom Pedro IV (oftewel Rossio).
- Pasteleria Suíca: ook op het Rossio en veel bezocht door toeristen, omdat ze voor het café wachten op hun excursiebussen. Het werd geopend in 1922 en speelde een belangrijke rol in de roerige 20e eeuw. Eerst was Casa Suiça het toevluchtsoord voor vluchtelingen uit Centraal Europa, daarna verzamelplaats voor spionnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Inmiddels is het bij de Portugezen vooral bekend om de lekkere gebakjes.
- Café Martinho da Arcada: gelegen op het Terreiro do Paço (of Praça de Comércio) waar ook de Portugese regering zetelt. In 1778 opende het voor het eerst, toen nog onder de naam Café da Neve. Net als in A Brasileira kwam schrijver Fernando Pessoa hier vaak. Hij heeft een continu gereserveerde tafel, evenals de hedendaagse schrijver José Saramago. Boven het café is een museumpje rond Fernando Pessoa te bezoeken.

Lees ook:Maker bekendste beeld van Lissabon overleden
Lees ook:Maand van Pessoa in Utrecht
Lees ook:Huis van José Saramago open voor bezichtiging
Lees ook:Verfilming boek Fernando Pessoa
Lees ook:Fernando Pessoa en de Film der Rusteloosheid

0 reacties op “Historische cafés van Lissabon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.