De beste Portugese kaas

Queijo Fresco

Nederlanders zijn echte kaaseters en dan vooral de mooie gele kazen met grote gaten. In Portugal houden ze ook van kaas, maar die smaakt over het algemeen heel anders. Dit komt vooral omdat wij gewend zijn aan kaas van koeienmelk, maar in Portugal is het over het algemeen de schapen- en geitenmelk die dienen als basis voor de kaas. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de queijo fresco, de ongerijpte kaas die er uitziet als een witte pudding (héérlijk op een sneetje Portugees brood met wat zout erover) en de queijo curado, de gerijpte kaas, die echter over het algemeen niet zo lang gerijpt wordt als onze Nederlandse kaas. De meeste toeristen vinden de Portugese kazen niks, maar mocht je een uitzondering zijn en er wél van kunnen genieten, vind je hier een lijstje met de allerbeste:

- Queijo da Serra da Estrela: de bekendste Portugese kaas. Gil Vicente schreef er in de Middeleeuwen al over. Een halfzachte, boterachtige kaas met een sterke smaak. Gemaakt van de melk van de schapensoorten Bordaleira Serra da Estrela of Churra Mondegueira.
- Queijo de Cabra Transmontano: een harde, witte geitenkaas uit de regio Trás-os-Montes, gemaakt van de melk van de Serrana geiten. Een iets pikantere geitenkaas.
- Queijo Amarelo da Beira Baixa: harde, donkergele kaas, gemaakt van schapenmelk of een mix van schapenmelk en geitenmelk. Sterke geur en smaak, licht pikant en gezouten.
- Queijo Picante da Beira Baixa: pikante, stevige maar zachte kaas zonder korst. Gemaakt van schapenmelk of een mix van schapen- en geitenmelk.
-Requeijão da Beira Baixa: requeijão is eigenlijk de wrongel voordat deze tot kaas gemaakt wordt. In de Beira Baixa wordt de requijão in vele recepten gebruikt. Het wordt vaak gegeten als toetje, met honing of met kaneel en suiker.
- Queijo de Nisa: lichtgele, halfzachte kaas gemaakt van de melk van de Merina Branca schapen. Licht zure smaak, die de kaas zeer geschikt maakt als hapje voor bij de wijn. Om deze reden werd de Nisa kaas door het Amerikaanse wijntijdschrift “Wine Spectator” uitgeroepen als één van de 100 beste kazen ter wereld.
- Queijo Mestiço de Tolosa: één van de oudste kazen van het land, donkergeel tot oranje van kleur, gemaakt van schapen- en geitenmelk, zeer sterke, licht-pikante smaak.
- Queijo de Serpa: de bekendste kaas van de Alentejo. Boterachtige, halfzachte kaas, wit of lichtgeel van kleur. De productie is vooral typerend, want de melk wordt gefilterd door wollen doeken en het persen van de wrongel is gebaseerd op religieuze rituelen.
- Queijo de São Jorge: azoriaanse kaas, die sinds de 16e eeuw nog altijd op traditionele wijze wordt bereidt. Harde, donkergele kaas gemaakt van koeienmelk met sterke geur en smaak.
- Queijo do Pico: zachte kaas van koeienmelk, waarvan het recept al sinds de 18e eeuw overgaat van generatie op generatie op het Ilha do Pico. Vooral gegeten als dessertkaas of bij een aperitief.

Lees ook:De aller-aller-allerlekkerste Portugese kaas
Lees ook:Portugese koffie
Lees ook:Zelf maken: Chanfana
Lees ook:Portugese wijn proeven in Leeuwarden
Lees ook:Zelf maken: Baba de Camelo

2 reacties op “De beste Portugese kaas

 1. Harrie

  Wat dacht je van de queijo de mistura curado?
  een mix van geiten- koeien- en schapenkaas?
  Wij proefden het van Paulo Jorge Vinhas Corvelo.
  Wij proefden het bij Frango Hot in Monte Gordo.

  Een aanrader deze kaas.
  Nu alleen nog op zoek naar een nederlandese zaak die deze kaas verkoopt.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Cees van Gerven

  Ik at,als vooraf, in Evora een Portugees kaasje.
  Rond, ca, 5 cm hoog. Harde buitenkant en zacht van binnen.
  Als je het “dekseltje ” eraf snijdt kun je de binnenkant eruit lepelen.
  Heerlijk pittig.
  Heeft iemand een idee wat ik bedoel en waar ik dit in Nederland kan kopen.

  Gr
  Cees

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.