De lekkerste vis komt uit Portugal

--Polvo: de nummer één vis in Portugal--

Sorry, een week lang lag het blog stil, doordat ik een weekje elders de zon opzocht. Na een paar dagen genoten te hebben van Griekse zon en goddelijke Griekse vleesgerechten miste ik toch een verse vis op mijn bord. We letten even niet op de kosten en kozen een restaurant gespecialiseerd in vis, waar vooral Grieken zaten. Ik zocht zelf mijn schorpioenvis uit en vergezelde hem naar de grill. Mijn reisgenoten kozen voor verse dorade en verse rode mul.

Watertandend wachtten we af, herinneringen ophalend aan de Portugese vissen die we hadden verorberd. Met dat in ons achterhoofd begonnen we, na lang wachten, aan onze Griekse vissen. Wat een teleurstelling! Prima te eten hoor, maar ver verwijderd van wat ons in Portugal voorgeschoteld wordt. Eerlijk is eerlijk: er gaat niets boven een vis van de Portugese grill!

Geen wonder dat er zoveel vis wordt gegeten in Portugal. Maar liefst 57 kilo per jaar eet de gemiddelde Portugees, meer dan het dubbele dan in de rest van Europa. Slechts in twee andere landen ter wereld eet men meer vis, namelijk Ijsland en Japan. De meest populaire vissen op de Portugese lijst zijn de octopus, sardientjes, roodbaars, tonijn, de zwarte degenvis en de kabeljauw. Al die vis wordt overigens niet alleen in Portugese wateren gevangen. De kabeljauw bijvoorbeeld wordt altijd geïmporteerd, omdat deze niet voorkomt in de Atlantische Oceaan. In totaal komt tweederde van de vis uit het buitenland.

Vanavond wordt in Lissabon een website gelanceerd met de naam “Welke vis moet je eten?”. Hierop wordt geadviseerd over een verantwoorde manier van visvangst en visconsumptie. In het Portugees, maar voor wie het kan lezen de moeite waard: www.quepeixecomer.lpn.pt.

Lees ook:Portugese bacalhau
Lees ook:Zelf maken: Amêijoas à Bulhão Pato
Lees ook:Genot voor alle zintuigen in Porto
Lees ook:Portugezen kiezen voor goedkopere boodschappen
Lees ook:Ronaldo geïntroduceerd in Madrid op muziek van Xutos

4 reacties op “De lekkerste vis komt uit Portugal

 1. Vitor

  Hoi,

  Ik september woon ik 12,5 jaar in Nederland. Dit wil ik met Portugese gerechten gaan vieren. Weet iemand een winkel of website waar ik Portugese hapjes (petiscos) kan bestellen ?!

    /   Beantwoorden  / 
  1. willekekoerhuis

   Waar moet het zijn? Je hebt in Amsterdam Casa Bocage. Er is ook een winkel in Nijmegen en ergens in Zeeland, maar zou de details daarover moeten navragen als je daar dichter bij zit.

     /   Beantwoorden  / 
   1. willekekoerhuis

    Oh, trouwens die in Nijmegen heet Delicia-Shop

      /   Beantwoorden  / 
 2. Ellen

  We aten vis in Portugal,
  maar wat ons heel erg tegenstond, was dat de
  sardines, makreel b.v. niet schoongemaakt worden en
  zo op de gril gaan.
  Je krijgt ze met het vuil er nog in ..
  om te gruwelen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.