Zelf maken: Lombo de Porco com Castanhas

Het is bijna São Martinho! Vorig jaar schreef ik al het één en ander over de legende van deze heilige en de festiviteiten die de Portugezen eraan verbinden (zie hier), dus dit jaar hou ik het op een lekker recept. Vroeger toen er nog geen aardappels waren at men vaak kastanjes als bijgerecht naast het vlees. Nu is de kastanje bij uitstek het ingrediënt om te gebruiken bij het São Martinho-diner. Het recept van vandaag is dan ook varkensfilet met kastanjes:

Marineer in een grote ovenschaal een stuk varkensfilet van ongeveer 1,5 kilo door er 6 gehakte knoflooktenen, 5 eetlepels tomatensaus (in Portugees “polpa de tomate“, maar in het Nederlands verkoopt Heinz het onder de Spaanse naam “tomato frito“), 1 theelepel gedroogde tijm, 1 takje rozemarijn, vier kruidnagelen, 10 zwarte peperkorrels en zout, peper en steranijs naar smaak aan toe te voegen. Schenk er een halve liter witte wijn bij en laat het geheel enkele uren marineren. Verwarm de oven voor op 200°. Los één blokje kippenbouillon op in 2 dl water en voeg dit toe aan het vlees. Snijd drie uien in vier delen elk en voeg ze toe aan het vlees. Voeg tenslotte 150 gram reuzel toe aan het vlees (de Portugezen noemen dit banha, wat je in de supermarkt gewoon in bakjes kunt kopen. In Nederland zou je het bij de slager ook moeten kunnen krijgen).

Zet het vlees voor ongeveer een uur of anderhalf uur in de oven. Voeg halverwege nog 1 kilo gepelde kastanjes toe (in Portugal ook eenvoudig in het vriesvak van de supermarkt te vinden, maar wel ontdooien van tevoren…) en voeg zonodig een scheutje witte wijn toe als het vlees te droog dreigt te worden.

Eet smakelijk en prettige São Martinho!

Lees ook:Zelf maken: Cabrito Assado
Lees ook:Zelf maken: Chanfana
Lees ook:São Martinho festiviteiten in Portimão
Lees ook:Zelf maken: Petisco de Moelas
Lees ook:Zelf maken: Bacalhau com Natas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.