De maand van de lamprei

De gegrilde sardientjes en bacalhau kennen we allemaal, maar heb je je al eens gewaagd aan een lamprei? In het Nederlands noemen we deze zoetwatervis ook wel zeeprik, wat niet direct aantrekkelijk klinkt. Ik zou kunnen proberen het appetijtelijk te maken met beeldmateriaal, maar ook dat is bepaald geen makkelijke opdracht. De tandjes in de ronde mond doen deze vis alles behalve eetbaar lijken. En een foto na bereiding is ook vreemd: donkerbruine of zwarte drab is wat je ziet. Waarom de lamprei proberen? Gewoon, omdat het typisch Noord-Portugees is!

De lamprei zwemt in de rivieren van Noord-Portugal, zoals de Minho, Douro of Tâmego. In de maanden februari, maart en april zie je bij vele restaurants deze vis op de menukaart en dan vooral in de gerechten arroz de lampreia (lamprei-rijst), lampreia à bordalesa (in saus van o.a. ui, peterselie en wijn), en lampreia em escabeche. Die laatste versie zou ik niet direct iemand aanraden, maar goed, dat is misschien persoonlijke smaak. Voor hen die zich afvragen waarom de arroz de lampreia zo donker van kleur is kan ik vertellen dat dit komt door het bloed van de vis dat wordt gebruikt voor de saus.

Er zijn mensen die honderden kilometers rijden om in deze maanden de lamprei te eten in het noorden van Portugal. Ze doen dat bijvoorbeeld op één van de vele festivals. Zie hier waar ook jij terecht kunt om deze bijzondere vis te proeven:

 • “Lampreia do Rio Minho”:  De restaurants van de gemeentes Caminha, Vila Nova de Cerveira, Paredes de Coura, Valença, Monção en Melgaço – elk weekend van februari en maart;
 • Festa do Sável e da Lampreia de Gondomar -  18 februari tot 20 maart;
 • Festival do Arroz e da Lampreia de Montemor o Novo – in maart in zestien aangesloten restaurants;
 • Festival de Lampreia de Penacova – 17 februari tot 16 april;
 • 12ª edição Mostra da Lampreia em Tomar  – 26 februari tot 13 maart;
 • XVII mês do Sável e da Lampreia de Vila Nova da Barquinha – 19 februari tot 3 april.
 • Lees ook:Traditionele smaken in Évora
  Lees ook:Negende chocolade festival van start
  Lees ook:Treinreis: bloeiende amandelbomen
  Lees ook:Boom Festival: spiritualiteit en duurzaamheid
  Lees ook:Dulce Pontes in Nederland en België

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  Naam

  Website

  Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.