Zelf maken: Petisco de Moelas

Wie denkt dat alleen de  Spanjaarden kleine hapjes eten tijdens het nuttigen van een drankje heeft het mis. De Portugezen doen het ook, maar dan heten de hapjes geen tapas maar petiscos. Er zijn talloze variaties, van een simpel kaasplankje tot ingewikkelde zeeduivelrijst, om maar iets te noemen. Al eerder op dit blog vond je recepten voor rissóis de camarão en caracois a portuguesa, twee gerechten die prima als petisco door kunnen gaan. Vandaag voeg ik daar aan toe: de Petisco de Moelas.

Moelas zijn de spiermagen van gevogelte. Net als vele andere ingewanden die volop worden gegeten in Portugal, is het in Nederland minder gebruikelijk. Toch moet een poelier je toch zeker kunnen helpen aan dit ingrediënt. Voor dit recept heb je een kilo moelas nodig van de kip. Aan de spiermaag zit een geel velletje en mogelijk wat vet. Verwijder dit velletje en vet en spoel de moelas goed af. Laat ze uitlekken en snij ze vervolgens in kleine stukjes. Snijd 70 gram chouriço de carne in blokjes. Smelt 80 gram margarine in een pan en voeg toe: 1 gesneden ui, 2 fijngesneden knoflooktenen en 3 laurierblaadjes. Laat even smoren en voeg de chouriçoblokjes toe. Laat opnieuw korte tijd smoren en voeg de moelas toe. Breng op smaak met zeezout en gedroogde chilipepers naar smaak (in het originele recept worden er 2 toegevoegd).

Bak het geheel kort en voeg dan zes eetlepels tomatensaus (bijvoorbeeld Tomate Frito van Heinz),  een groot glas water en 3 dl witte wijn toe. Roer goed door, doe de deksel op de pan en laat het geheel zo´n 40 minuten koken. Serveer de moelas op een bord met in elk maagje een sateprikker!

Bom Apetite!

Lees ook:Zelf maken: Caldo Verde
Lees ook:Zelf maken: Cabrito Assado
Lees ook:Zelf maken: Sopa da Pedra (en de legende erachter)
Lees ook:Zelf maken: Lombo de Porco com Castanhas
Lees ook:Zelf maken: Pastéis de Nata

Eén reactie op “Zelf maken: Petisco de Moelas

  1. De Poelier

    Hallo Willeke, de poelier kan je hier inderdaad aan helpen. Niet alle poeliers hebben moelas op voorraad, dus als je het snel nodig hebt is het verstandig om dit te bestellen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.