Ilhas Selvagens: het uiterste zuiden van Portugal

Nee, niet Sagres in de Algarve is het uiterste zuiden van Portugal, maar een eilandengroep in de noordelijke Atlantische Oceaan. De Ilhas Selvagens (letterlijk Wilde Eilanden) horen bij Madeira, hoewel ze daar nog 280 km vanaf liggen. De Canarische Eilanden liggen aan de andere kant van de archipel, op 165 km. De eilanden hebben een vulkanische oorsprong en werden waarschijnlijk ontdekt in 1438 door Diogo Gomes de Sintra.

De eilanden worden opgedeeld in twee delen: de noordoostelijke eilanden Selvagem Grande (het grootste eiland), Palheiro de Terra en Palheiro do Mar en de zuidwestelijke groep met Selvagem Pequena, Ilhéu de Fora en een aantal hele kleine eilandjes. Een rif dat rond de archipel loopt maakt het lastig de eilanden te bereiken. De totale oppervlakte is ongeveer 273 hectare.

Er wonen geen mensen op de eilanden, behalve de wachters. Het hele jaar door leven er twee wachters op Selvagem Grande en in de periode van mei en oktober komen er twee bij op Selvagem Pequena. Om de drie weken worden de wachters afgelost door de Portugese marine. De gehele archipel wordt beschouwd als beschermd natuurgebied. Om deze reden moet er speciale toestemming worden gevraagd de eilanden te bezoeken.

Bezoekers zijn over het algemeen wetenschappers die de bijzondere flora en fauna onderzoeken, of vogel liefhebbers. Op het Selvagem Pequena en Ilhéu de Fora is de flora onaangetast door invloeden van buitenaf en daarom uniek. Verschillende planten komen uitsluitend hier voor. De bijzondere zeevogels die nesten op de eilanden zijn beschermd en worden ook uitvoerig onderzocht. Door ornitologen worden de Ilhas Selvagens min of meer beschouwd als heiligdom.

Voor nog veel meer info en foto´s van de eilanden klik hier.

Lees ook:De zeven wonderen der natuur: Ria Formosa
Lees ook:De Azoren op prachtige muziek
Lees ook:Madeira verkozen in top vijf van beste Europese eilanden
Lees ook:Engelse vrouw gered uit Ria Formosa
Lees ook:Unesco kiest nieuwe biosfeerreservaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.