Het laurisilva van Madeira

Het woord Madeira betekent hout. Het eiland kreeg deze naam, omdat de ontdekkingsreizigers een eiland bedekt met bos aantroffen in de vijftiende eeuw. Nog steeds bestaat een groot deel van het eiland uit bos, het Floresta de Laurissilva, wat maar liefst twintig miljoen jaar oud is en sinds 1999 tot het Wereld Erfgoed van de Unesco behoort. 

Het unieke Floresta de Laurissilva telt maar liefst 15.000 hectare, wat neerkomt op twintig procent van het totale oppervlakte van het eiland. Het grootste deel bevindt zich aan de noordkust, waar het bos op hoogtes tussen de 300 en 1400 meter ligt. Aan de zuidkust bevindt zich een kleiner deel van het bos, gelegen tussen de 700 en 1600 meter hoogte.

Een laurisilva is een subtropisch en altijd groen laurierbos wat rond twintig miljoen jaar geleden ontstond, tijdens de Tertiaire tijdsperiode, of meer specifiek het Mioceen en Pliosceen. Destijds was het laurisilva te vinden rond het gehele Mediterrane gebied, maar de ijstijden maakten een einde aan de meeste van de bossen, totdat ze alleen nog te vinden waren in het gebied Macaronesië (oftewel de eilanden Azoren, Madeira, Canarische Eilanden en Kaapverdische eilanden) en op sommige delen van de Mauritaanse kust. Van deze restanten is het laurisilva van Madeira het grootste en best geconserveerde bos.

De unieke boomsoorten die je er vindt zijn bijvoorbeeld de Appolonius Barbujana, de stinklaurier (Ocotea foetens) en de Madeiramahonie (Persea indica). Verder zijn er vele bijzondere varens, mossen en andere planten, bijvoorbeeld de struik Laurus novocanariensis en de plant met de naam Teucrium abutiloides die je nergens anders ter wereld vindt.

Ook is er specifieke fauna te vinden in het laurisilva van Madeira. De zogenaamde Trocazduif (een houtduif) staat symbool voor het natuurpark, maar er leven ook andere belangrijke vogelsoorten zoals de Madeira stormvogel (Freira de Madeira) en zelfs pelsrobben.

Het laurisilva leent zich uitstekend voor wandelingen en de mogelijkheden daartoe zijn dan ook talrijk. Houd er echter rekening mee dat lopen zonder gids niet altijd aan te raden is. Op internet kun je er allerhande informatie over vinden, bijvoorbeeld via deze link.

Lees ook:Unesco kiest nieuwe biosfeerreservaten
Lees ook:Madeira verkozen in top vijf van beste Europese eilanden
Lees ook:Twee meest bijzondere Europese campings in Portugal
Lees ook:Ilhas Selvagens: het uiterste zuiden van Portugal
Lees ook:Ook grote bosbranden op Madeira

Eén reactie op “Het laurisilva van Madeira

  1. Don Amaro

    Ook een prima plek om informatie over het natuur en (levada)wandelingen te vinden is de blog http://www.madeirawalking.com … waar bezoekers en wandelaars (in hun eigen taal) hun Madeira ervaringen delen. De site is opgezet door Nederlanders … dus kans is groot dat je artikelen zult vinden in het Nederlands.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.