Zeventigduizend ton afval opgehaald

Vorig jaar schreef ik over een grootscheepse schoonmaakactie Limpar Portugal, die op 20 maart 2010 zou plaatsvinden. Gisteren was het dus zover: ongeveer honderdduizend vrijwilligers trokken in heel het land de natuur in om afval op te ruimen. Het resultaat was maar liefst zeventigduizend ton afval, althans volgens een eerste schatting. In de komende dagen zal een definitief cijfer worden bekend gemaakt.

Je ziet in Portugal vaak afval liggen op meer afgelegen gebieden. Dat gaat van plastic flessen tot complete koelkasten. Er wordt rond het afvalprobleem de laatste jaren veel geld gestoken in het promoten van recycling. De campagne is vooral gericht op kinderen, zodat zij hun ouders er op kunnen aanspreken en later het goede voorbeeld zullen geven aan de volgende generaties. Je vindt overal in het land verschillende bakken voor glas, papier, plastic en restafval, maar je ziet toch veel mensen alles in één en dezelfde bak gooien. Ik had een aantal jaar mijn balkon tegenover zo´n afvalpunt, maar je zag  zelden de mensen het afval scheiden. Opvallend was de supermarkt die met een busje dagelijks langsreed en werkelijk al het afval in de restafvalbak gooide. Of gewoon op de grond als de bak volzat. Geen haan die er naar kraaide.

Verbetering is dus zeker mogelijk en nodig, maar het is al goed te zien dat de overheid en verschillende organisaties het bewustzijn in deze kwestie proberen te vergroten.

Lees ook:Hoe nuttig is de jaarlijkse schoonmaakdag?
Lees ook:Minder doden in het verkeer
Lees ook:Storytailors: mode uit een droom
Lees ook:Wie helpt Portugal schoon te maken?
Lees ook:Identiteitsverwisseling: familie begraaft onbekende vrouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.